Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis un mesaj magistraților, dar și celorlalte bresle care alcătuiesc sistemul judiciar din România. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a urat și el La Mulți Ani magistraților.

Procurorul general Augustin Lazăr le-a transmis românilor, duminică, de Ziua Justiției, să aibă încredere în procurori că vor acționa cu profesionalism și imparțialitate pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale.

El a mai spus că independența procurorilor nu este un privilegiu, ci o necesitate.

„Prima duminică a lunii iulie este dedicată, începând din anul 1994, sărbătoririi Zilei Justiției, moment aniversar, dar și simbolic pentru toți cei care lucrăm în sistemul judiciar, în sensul recunoașterii rolului important pe care justiția îl are în societate. Din acest motiv, Ziua Justiției trebuie să reprezinte un prilej de reflecție și de analiză a parcursului și evoluțiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura și justiția penală, cât și atacurile la adresa judecătorilor și procurorilor, mult mai dure și mai frecvente în această perioadă. Justiția înseamnă adevăr și dreptate, iar noțiunile de adevăr și de dreptate sunt inerente naturii umane, nu se poate trăi fără ele. Practicarea justiției pentru aflarea adevărului și pentru a se face dreptate este o misiune onorantă: a da supremației legii rangul de normalitate, de regulă în societate reprezintă o garanție a echilibrului necesar unei ordini sociale democratice. Din acest punct de vedere, avem o responsabilitate imensă față de societate, pe care o putem îndeplini doar prin garanțiile de independență conferite de Constituție”, se arată în mesajul procurorului general.

„Independența procurorilor nu este un privilegiu conferit în interesul procurorilor, ci o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și al corectitudinii relației dintre stat și cetățean. În acest sens, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a lansat un proiect privind formarea și perfecționarea profesională a procurorilor în vederea consolidării instituționale, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, precum și a reducerii numărului de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, mai spune Augustin Lazăr.

„În acest context, doresc să le transmit cetățenilor, justițiabili sau nu, să aibă încredere în procurori, să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituției, că vom acționa cu profesionalism și imparțialitate pentru a le apăra drepturile și libertățile fundamentale. Nu în cele din urmă, vreau să îmi exprim respectul și aprecierea față de întreg corpul de magistrați, judecători și procurori, față de celelalte profesii juridice (avocați, notari, executori, personal auxiliar din instanțe și parchete, experți), față de toți cei care, în cadrul sistemului judiciar, își exercită profesia cu responsabilitate față de societate și cetățeni, aplicând și respectând legea”, a încheiat Lazăr mesajul de Ziua Justiției.

Ministrul Tudorel Toader: „Justiția trebuie să fie în slujba cetățeanului”

Și ministrul Justiției, Tudprel Toader, a transmis un mesaj de Ziua Justiției.

„Ziua Justiției se sărbătorește în prima duminică din luna iulie, potrivit art. 2 din Hotărârea de Guvern nr. 364/1994. Justiția este un serviciu de interes public, esențială în procesul de consolidare a statului de drept, este și trebuie să fie în slujba cetățeanului, garantul realizării drepturilor și libertăților fundamentale. Le mulțumesc și îi felicit pe toți magistrații, judecători sau procurori, întreg personalul auxiliar de specialitate, care, cu profesionalism și onestitate, realizează sau participă la realizarea justiției. La mulți ani!”, a spus Tudorel Toader.