„Mă aștept ca Borislav Sarafov să preia rolul pe care fostul procuror general al Bulgariei, Ivan Gheșev, l-a deținut multă vreme - cel de «umbrelă asupra crimei organizate»", a declarat un membru al formațiunii Bulgaria Democrată, scrie Mediapool.

„Alegerea lui Borislav Sarafov nu este întâmplătoare. El începe să copieze comportamentul pe care l-a avut Gheșev timp de 3 ani și jumătate”, a declarat, pentru postul public de radio BNR, deputatul Dimităr Naidenov de la formațiunea Bulgaria Democrată.

Săptămâna trecută, Colegiul Procurorilor din Consiliul Superior la Magistraturii l-a ales provizoriu pe Sarafov ca procuror general. Încă din acel moment, coaliția „Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată” i-a cerut lui Sarafov să demisioneze din cauza nerespectării procedurii pentru alegerea sa în noul post, dar acesta a refuzat.

Marți, deputatul Dimităr Naidenov a definit drept lipsit de seriozitate anunțul fostului procuror general Ivan Gheșev de a face o carieră politică.

„Timp de 4 ani, el a avut cel mai puternic instrument - a fost procuror general și a avut atribuțiile necesare de a lupta efectiv împotriva corupției, cu mafia de la putere, dar nu a făcut nimic, chiar i-a ajutat, a fost o „umbrelă” timp de 4 ani. Iar în prezent spune că abia acum va începe să lupte, dar pe calea dificilă. Gestul este destul de lipsit de seriozitate”, a spus Naidenov.

Potrivit afirmațiilor sale, Gheșev a fost înlocuit din postul de procuror-general în momentul în care „a încetat să mai fie o «umbrelă» a acestei mafii despre care vorbește acum”. „Aceasta a scăpat pur și simplu de el”, a spus deputatul bulgar.

Potrivit acestuia, Bulgaria are o problemă cu Parchetul și figura procurorului general din cauza superputerii și lipsei de control a acestuia:

"Când Parchetul nu-și îndeplinește atribuțiile, nu are cine să-l controleze și să-l oblige. Acest lucru se poate observa mai ales în procesele nesoluționate pe care el le-a menționat împotriva politicienilor, care stagnează de ani de zile și nu se lucrează la ele".

Sursa: RADOR