Valerius M. Ciucă, profesor la Facultatea de Drept a Universității “Al.I.Cuza” din Iași, critică în termeni foarte duri argumentele prezentate de colegul său Tudorel Toader în favoarea revocării procurorului-șef al DNA.

”În anii '50, interpretările juridice se făceau prin intermediul autorităților legale și judiciare sovietice. Astăzi, aberațiile juridice sunt acreditate prin interpretări paraconstituționale pe care nici măcar CC nu poate să și le asume într-un mod decontextulist... Ce-a fost acest jalnic spectacol? Cum poți tu, Românie, să suporți asemenea nenorocire? Totul este deconcertant. În afara oricărei ordini legale sau constituționale, cineva ne povestește despre ce-ar fi trebuit să se întâmple dar nu s-a întâmplat... Nicio umbră de instituție nu a fost prezentă la această povestire. Instituțiile s-au ascuns pentru a asculta vocea unei ectoplasme judiciare fără nici cea mai mică competență în materie de jurisdicție”, a scris profesorul pe Facebook. 

Valerius M. Ciucă susține că niciunul dintre cele 20 de puncte prezentate de Tudorel Toader nu are susținere juridică sau rațională: ”Oricare dintre pricinile prezumțioase este obiect de judecată. Cum este posibil ca factorul politic să-și permită a judeca? Unde s-a mai întâmplat asemenea absurditate fără a fi catalogată ca gravă ingerință în actul de justiție? Justiție înainte de justiție? Unde s-a mai întâmplat asta? Nici măcar la prezumțioșii staliniști”.