Ministerul justiției a publicat marți pe site un proiect de lege privind desființarea Secției pentru anchetarea magistraților (SIIJ).

Proiectul de lege prevede că, în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a legii, dosarele Secții să fie preluate de alte Parchete, iar procurorii să revină la Parchetele de unde au venit. Tot în termen de 5 zile, dosarele aflate în curs de soluționare sau care se află în arhiva SIIJ se transmit Parchetelor competente pentru a continua soluționarea acestora.

În expunerea de motive se arată Secția specială nu a avut rezultate deosebite în peste un an de activitate. În plus, modul în care a acționat a pus sub semnul întrebării rolul său în combaterea corupției. Procurorii de la SIIJ beneficiază de o imunitate de jurisdicție penală totală, deoarece își potda, între ei, orice soluție de clasare, indiferent de ce abuz ar face.

Proiectul va fi transmis către CSM pentru procedura de avizare.

Proiectul de lege privind desființarea Secției de anchetare a magistraților prevede și modificarea Legii 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în sensul că acțiunea penală în cazul unui judecător sau procuror poate fi începută doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general, iar trimiterea în judecată a magistraților se încuviințează de către Consiliul Superior al Magistraturii, prevederi contestate deja de voci din sistem, care consideră că se creează astfel o super-imunitate pentru magistrați și "un fel de filtru înainte de filtru făcut de persoane care au ajuns acolo în baza unui vot", relatează HotNews.ro.


Asociația "Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” resping propunerile legislative ale Ministerului Justiției care consolidează, contrar Constituției, un soi de ”impunitate largă” pentru magistrați:

”Asemenea filtre în calea tragerii la răspundere penală a magistraților sunt în mod evident neconstituționale, pentru că ar situa magistrații deasupra cetățenilor obișnuiți. Mai mult, dacă astfel de modificări ar intra în vigoare, s-ar deschide calea spre crearea de privilegii și pentru alte categorii sociale, cum ar fi parlamentarii. Propunerea Ministerului Justiției este, prin urmare, cu totul inexplicabilă. Arătăm că nu a fost sesizată nici Comisia de la Veneția, pentru emiterea unui aviz, absolut necesar într-un astfel de context”.