Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, care are ca obiect reglementarea organizării și funcționării Consiliului propunându-se spre abrogare Legea nr. 317/2004.

Proiectul face parte din pachetul de legi ale justiției și a fost adoptat de Comisia specială parlamentară pentru legile justiției și a intrat marți pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților în procedură de urgență, relatează Agerpres.

Potrivit proiectului, membrii CSM se aleg din rândul judecătorilor și procurorilor numiți de președintele României, cu o vechime de cel puțin 7 ani în funcția de judecător sau procuror definitiv și care nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani, cu excepția situației în care a intervenit radierea sancțiunii.

Un amendament prevede ca, de îndată după constituire, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție convoacă secțiile corespunzătoare ale CSM pentru desemnarea candidaților pentru funcția de președinte și vicepreședinte, precum și plenul CSM pentru alegerea președintelui și a vicepreședintelui.