După cererea formulată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, SRI și Parchetul General au desecretizat protocolul de colaborare dintre cele două instituții.

UPDATE "Apreciem desecretizarea Protocolului SRI - Parchetul General - adevărul trebuie să iasă la suprafață! Vom aprecia continuarea procesului de desecretizare!", a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

***** Textul inițial

Protocolul din 2009, care poate fi citit în integralitate aici, este semnat de fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, fostul adjunct al procurorului general, Tiberiu Nițu și este aprobat de Laura Codruța Kovesi în calitate de procuror general la acea vreme și de George Maior, care era director al SRI în 2009.

Protocolul a permis SRI să efectueze filaje și interceptări în dosare de siguranță naționale, terorism și alte infracțiuni grave investigate de procurori.

Prin protocol se stabilea compunerea de echipe comune procurori-ofițeri, dar și modul de desfășurare al schimburilor de informații între instituții.

„Noi nu avem un protocol semnat cu DNA, avem cu Parchetul General, unde e inclusă și DNA”, anunța joi seară, la B1 TV, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

El a mai spus că „nu vor fi surprize în acest protocol”, care cuprinde regulile pe care le aplică cele două instituții prin respectarea legii.

Marincea a mai precizat că protocoalele încheiate de SRI cu diverse instituții sunt acorduri bilaterale sau multilaterale între instituții ale statului, care stabilesc metode de aplicare a cooperării dintre acestea, „nu pe lângă lege, nu dând noi puteri vreunei instituții, ci norme de lucru, punând în aplicare legea”.