Ministrul Justiției Raluca Prună, a declarat, vineri seara, că și înainte de decizia CCR, absolut nimeni nu controla nici judecătorul, nici procurorul, România fiind un stat de drept, iar un mandat pentru interceptare se emite după lege.

Precizarea ministrului Prună a venit în contextul unei întrebări legate de afirmația generalului SRI Dumitru Dumbravă potrivit căruia "în câmpul tactic" se prevedea că ofițerii serviciului de informații controlează procurorii pe parcursul anchetei până la finalizarea rechizitoriului și, de asemenea, judecătorul până la o sentință definitivă, iar acum înainte rămâne de văzut cine va asigura acest control, scrie Agerpres.

"Nu, eu doresc să fac o clarificare. Unu, că nu doresc să comentez această declarație și, doi, înainte de decizia Curții, nimeni nu controla, nimeni, absolut nimeni nu controla nici judecătorul, nici procurorul. Suntem un stat de drept și știți că judecătorul se bucură de inamovabilitate, modul în care dă mandat se face după lege și după propria conștiință, și din probatoriu din dosar, iar procurorul se bucură de independență. Deci, doresc să fac această clarificare ca ministru al Justiției, că nu este cazul, nici înainte de decizia Curții, ca cineva să fi controlat în această țară judecătorul sau procurorul", a spus Prună. 

Referitor la sintagma că SRI devine organ de cercetare penală special, ministrul a explicat că se precizează acest lucru cu privire la mandatele de siguranță națională, care privesc exclusiv infracțiunile grave și foarte grave din Titlul 10, din Codul Penal. 

"Am dat cu titlu de exemplu care sunt acestea, la care se adaugă și terorismul, și în acest sens și ținând seama de o agendă europeană care ne face să trebuiască să fim, cum să spun, mai vigilenți decât am fost acum cinci ani, să asigurăm continuitate cu privire la ceea ce se face în cadrul acestor mandate de siguranță națională. Și în acest sens, într-un mod limitat și limitativ prevăzut de lege, este adevărat că SRI poate să facă acte de cercetare penală fiind în acest sens un organ de cercetare penală special, nu în altceva decât în limitele definite de actualul Cod de procedura penală. Deci, aici n-am inovat, aici numai am clarificat, și am făcut-o ca să nu punem în pericol mandatele de siguranță națională și, până la urmă, siguranța cetățeanului, pentru că am zis 'România este o țară mai sigură decât altele' (...) Deci, cred că o agendă, repet, europeană ne obligă să fim mai scrupuloși, mai riguroși cu privire la modul în care protejăm siguranța cetățenilor", a mai explicat ministrul Raluca Prună.