Preşedintele Camerei Deputaţilor a sesizat luni Curtea Constituţională pentru soluţionarea unui conflict juridic între Parlament şi Ministerul Public, pe tema protocoalelor dintre SRI și Parchetul General.

Sesizarea nu este însă semnată chiar de Liviu Dragnea, condamnat în mai multe dosare penale, ci de Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, căruia Dragnea i-a delegat atribuţiile pentru data de 8 octombrie, scrie Agerpres, citând surse parlamentare.

Oficiali ai Curții Constituționale au confirmat pentru agenția de presă că CCR a înregistrat sesizarea venită din partea Camerei Deputaţilor privind existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Ministerul Public.

Florin Iordache a declarat, în urmă cu câteva zile, în şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, că analizează posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu un conflict instituţional de natură constituţională pe tema protocoalelor de colaborare încheiate între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii, din 2009 şi 2016, susţinând că procurorul general a dat puteri sporite SRI, transformându-l în organ de urmărire penală.

„Din punctul meu de vedere, protocoalele sunt inadmisibile şi modul în care procurorul general a semnat aceste protocoale sunt de natură să creeze un conflict constituţional şi spun că ne gândim foarte clar să declanşăm un conflict constituţional datorită faptului că prin semnarea de către procurorul general a acestor protocoale, mă refer la cel din 2009 şi cel din 2016, a venit să adauge la Codul de procedură penală", a spus Iordache.

Potrivit acestuia, protocolul din 2016 dă puteri sporite SRI, transformându-l în organ de cercetare penală, în timp ce, prin protocolul din 2009, SRI este abilitat să cenzureze probele din dosare.