Președintele Camerei Deputaților a sesizat luni Curtea Constituțională pentru soluționarea unui conflict juridic între Parlament și Ministerul Public, pe tema protocoalelor dintre SRI și Parchetul General.

Sesizarea nu este însă semnată chiar de Liviu Dragnea, condamnat în mai multe dosare penale, ci de Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, căruia Dragnea i-a delegat atribuțiile pentru data de 8 octombrie, scrie Agerpres, citând surse parlamentare.

Oficiali ai Curții Constituționale au confirmat pentru agenția de presă că CCR a înregistrat sesizarea venită din partea Camerei Deputaților privind existența unui conflict juridic între Parlament și Ministerul Public.

Florin Iordache a declarat, în urmă cu câteva zile, în ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților, că analizează posibilitatea sesizării Curții Constituționale cu un conflict instituțional de natură constituțională pe tema protocoalelor de colaborare încheiate între Parchetul General și Serviciul Român de Informații, din 2009 și 2016, susținând că procurorul general a dat puteri sporite SRI, transformându-l în organ de urmărire penală.

„Din punctul meu de vedere, protocoalele sunt inadmisibile și modul în care procurorul general a semnat aceste protocoale sunt de natură să creeze un conflict constituțional și spun că ne gândim foarte clar să declanșăm un conflict constituțional datorită faptului că prin semnarea de către procurorul general a acestor protocoale, mă refer la cel din 2009 și cel din 2016, a venit să adauge la Codul de procedură penală", a spus Iordache.

Potrivit acestuia, protocolul din 2016 dă puteri sporite SRI, transformându-l în organ de cercetare penală, în timp ce, prin protocolul din 2009, SRI este abilitat să cenzureze probele din dosare.