Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat vineri la 9 ani și 10 luni de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu, în dosarul Polaris, transmite Agerpres. Decizia nu este definitivă.

Astfel, edilul a fost condamnat la câte 3 ani și 6 luni de închisoare pentru două fapte de luare de mită și la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru o altă faptă de luare de mită. El a mai fost condamnat la 5 ani de detenție pentru abuz în serviciu și la un an de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată.

În final, judecătorii au sporit pedeapsa cea mai grea, cea de 5 ani și jumătate, cu o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite prin decizie, respectiv 4 ani și 4 luni de închisoare, iar pedeapsa finală a fostului edil este de 9 ani și 10 luni de închisoare.

Judecătorii ICCJ constată că prin încheierea din 10 ianuarie 2018 s-a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar luată față de Mazăre cu măsura arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare a mandatului de arestare preventivă și au stabilit menținerea acesteia.

Alături de Radu Mazăre a fost condamnat și omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky. Acesta a primit trei pedepse pentru trei fapte de complicitate la luare de mită, iar după contopirea și sporirea acestora cu 2 ani și 4 luni de închisoare acesta va avea de executat 7 ani și 10 luni de detenție.

Asociatul companiei Polaris, Eduard Stelian Martin, a fost condamnat de judecători la 4 ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și la 3 ani de închisoare pentru dare de mită. Pedeapsa finală de 4 ani și jumătate a fost fost sporită de instanță cu un an, astfel că Martin va avea de executat 5 ani și jumătate de închisoare.

ICCJ a condamnat și compania dătătoare de mită Polaris Holding la 750.000 lei amendă penală pentru complicitate la abuz în serviciu și i-a interzis să participe la procedurile de achiziții publice pe o durată de doi ani după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Firma a mai fost condamnată la 750.000 lei amendă penală (250 zile amendă x 3.000 lei/zi ) pentru dare de mită. În final, instanța a sporit pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de 750.000 de lei cu o treime din totalul pedepselor, respectiv 250.000 lei amendă penală, urmând ca în final firma să execute 1.000.000 lei amendă penală.

Mazăre mai are o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor de plaje, dar a părăsit teritoriul României în decembrie 2017, anunțând că cere azil politic în Madagascar.