Curtea de Apel București a dat sentința în dosar după opt amânări anterioare. Cristi Borcea a fost achitat. Dosarul vizează retrocedări ilegale, printre beneficiari aflându-se și vărul fostului primar al Constanței.

Judecătorii Curții de Apel București l-au condamnat pe Radu Mazăre la 4 ani închisoare cu suspendare în dosarul privind retrocedarea ilegală a unor terenuri.

Fostul primar al municipiului Constanța are și un termen de încercare de doi ani, timp în care este obligat să se prezinte la datele fixate la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecție a victimelor și reintegrare socială a infractorilor, să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășeste 8 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele de existență.

Și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare, la fel și Dragoș Săvulescu, fost acționar al echipei de fotbal Dinamo București.

Judecătorii au dispus și achitări în acest caz. Cristian Borcea, fost finanțator al clubului Dinamo, a fost achitat, la fel ca notarul Jean Andrei, soțul Laurei Andrei, președinte al Tribunalului București.

Procurorii au acuzat retrocedarea ilegală a mari suprafețe de teren, iar prejudiciul reclamat era de 114 milioane de euro.

Conform DNA, persoanele îndreptățite la restituire au fost determinate, după ce au așteptat în van câțiva ani, să-și vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile restituite, pentru sume de bani ce reprezintă mai puțin de 1% din valoarea acestora. „În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluționarea cererilor de restituire”, susțin procurorii.

Între terenurile controversate se află cei 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracții acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acționarii principali este Popa Basarab, vărul lui Radu Mazăre), terenul în suprafață de 8.307 mp, situat în zona Capităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama si fratele), terenul în suprafață de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei, care nu a fost restituit în natură celor îndreptățiți, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (unde erau acționari și administratori apropiați ai lui Mazăre), care ar fi plătit pentru drepturile succesorale un pret de o sută de ori mai mic decât cel real.