Un studiu al cercetătorilor danezi arată că persoanele care au renunțat de bună voie la Facebook, timp de o săptămână, s-au declarat mai puțin stresate și au socializat mult mai mult cu familia și prietenii, față în față.

Experții de la Danish Happiness Research Institute își bazează cercetarea pe un grup de 1.095 de respondenți, împătimiți utilizatori de Facebook. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri: unul cu acces normal la rețeaua de socializare iar celălalt cu acces limitat, timp de o săptămână. Participanții studiului au avut vârste cuprinse între 16-76 de ani.

După șapte zile, 55 de procente din grupul celor care nu au accesat Facebook-ul deloc s-au declarat, la sfârșitul studiului, mult mai relaxați și mai puțin stresați, decât anterior.

”Privind datele referitoare la fericire, observăm că indivizii se compară tot mai des cu cei din jur, ceea ce (le) amplifică nemulțumirea”, spune Meik Wiking, CEO în cadrul Danish Happiness Research Institute.

„Facebook-ul ne bombardează constant cu știri importante despre ceea ce fac alții, dar mulți dintre noi văd cer gri și ploaie, atunci când privesc pe fereastră (în special în Danemarca!) (…) Asta face ca lumea Facebook-ului, o lume în care fiecare își arată doar partea mai bună, să devină prin contrast și mai distorsionată, de aceea ne dorim să știm ce se întâmplă atunci când utilizatorii își iau o pauză”,

 susține Wiking. 

Renunțarea la Facebook a fost o provocare extrem de mare pentru unii participanți. Stine Chen, în vârstă de 26 de ani, susține că ”Facebook-ul reprezintă o parte important a vieții sale. Încă din adolescență, o mulțime de activități sociale au fost organizate în jurul acestei rețele.”

„Dependența” de Facebook este descrisă și de Sophie Anne Dornoy (35 ani): "Când mă trezeam, chiar înainte de mă da jos din pat, îmi doream să deschid Facebook-ul pe telefon, doar pentru a verifica dacă s-a întâmplat ceva interesant sau important în timpul nopții. Intru pe Facebook doar din obișnuință."

Tânăra povestește că a reușit să se abțină de la „ispita” Facebook doar eliminând aplicația din smartphone și prin blocarea site-ului de pe calculator.

”După câteva zile am observant că îmi îndeplineam obligațiile zilnice mult mai rapid și mi-am petrecut timpul într-un mod mult mai productiv (…) M-am mai simțit și mult mai calmă, pentru faptul că nu a trebuit să mă confront cu Facebook-ul tot timpul,”

 a mărturisit tânăra.

După o săptămână de „abstinență” de la Facebook, respondenții celui de-al doilea grup au raportat un nivel mai crescut de satisfacție a vieții, declarând că au reușit astfel să se concentreze mai bine, s-au simțit mai puțin singuri, mai puțin stresați și mult mai sociabili.

Stine Chen a spus că a socializat mult mai bine cu pretenii, vecinii și familia:  

„M-am simțit bine să știu că lumea nu se termină fără Facebook și că oamenii sunt capabili încă să ajungă la tine, dacă vor asta”.

 Cercetătorii își propun ca, în viitor, să verifice dacă oamenii pot rezista fără Facebook pe perioade mai extinse: „Aș vrea să încerc un an (…) dar trebuie să vedem cât de mulți voluntari vom avea pentru acest studiu”, spune Wiking. 

Sursa: The Guardian