R. Moldova se află în pragul dispariției sale ca stat, susține ministrul Anatol Șalaru, precizând că țara e amenințară de două pericole mari, unul din interior și altul din exterior. Totodată, oficialul critică statutul de neutralitate al țării.

”Pe plan extern, este vorba de dorința Rusiei de a-și restabili imperiul de cândva, iar, pe plan intern, este vorba de corupție. Statul se află în pericol de dispariție. Nu avem guvern, a fost suspendată finanțarea externă, a fost destabilizată clasa politică”, a declarat ministrul în exercițiu al Apărării, Anatol Șalaru, la postul Moldova 1, potrivit IPN.

În opinia sa, statutul de neutralitate este ”o piatră de moară” pentru R. Moldova, în condițiile în care are o armată de ocupație pe teritoriul său.

”Moldova are o armată de ocupație pe teritoriul său care numără 2.200 de militari ruși în Transnistria, precum și o armată ilegală a regimului separatist transnistrean, iar Ministerul lor de Interne mai are un batalion cu destinație specială cu 800 de militari. De asemenea, avem depozit enorm cu armament rusesc în Transnistria, iar noi suntem legați de mâini și de picioare din cauza statutului de neutralitate, care este ca o piatră de moară legată de picioarele unuia aruncat în apă”, a spus ministrul.

”Nu avem acea umbrela care să ne apere de o agresiune din exterior”, a mai spus Anatol Șalaru, cu referire la NATO.

Șalaru susține că Rusia vrea să ocupe și cealaltă parte din teritoriul Republicii Moldova, lucru care ar putea să-i reușească datorită corupției care macină clasa ei politică.

”Rusia profită de criza din Republica Moldova pentru a destabiliza și mai mult situația. Totodată, corupe politicienii pentru a-și promova interesele aici”, a adăugat ministrul Apărării în exercițiu.

Vicepreședintele liberalilor consideră că, pentru a putea salva țara, este necesară reformarea clasei politice și eradicarea corupției.

”Noi trebuie să consolidăm țara, trebuie să luptăm împotriva corupției, să reformăm clasa politică. Trebuie schimbată Constituția. Societatea și clasa politică trebuie să conștientizeze că declarațiile anti-NATO sunt depășite de timp în noile condiții geopolitice”, a explicat Anatol Șalaru.