Fostul primar Cristian Popescu Piedone trebuia să plătească o sumă de bani în urma controlului judiciar sub cauțiune impus de procurorii anticorupție. În loc de bani, Piedone a pus gaj un imobil și mașini vechi.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a mers marți la Direcția Națională Anticorupție pentru a depune garanții în contul cauțiunii de 1,5 milioane de lei. Măsura i-a fost aplicată de procurori în dosarul privind tragedia de la clubul Colectiv în care este cercetat.

Surse judiciare susțin că Piedone a depus drept garanție un imobil și câteva vehicule de epocă.

Procurorii au extins cercetările împotriva fostului primar al Sectorului 4 în dosarul privind tragedia din Club Colectiv aflat în lucru la DNA.

La mijlocul lunii decembrie, Piedone a aflat că este anchetat pentru fals intelectual și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Și Aurelia Iofciu, șefa Serviciului Autorizări Comerciale din Primăria Sectorului 4, dar și Sandra-Ramona Moțoc, funcționară în cadrul aceluiași serviciu au aflat că procurorii au extins ancheta împotriva lor pentru complicitate la fals intelectual și abuz în serviciu.

Conform procurorilor, în perioada 12 noiembrie 2014 - 30 ianuarie 2015, Piedone și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis un acord și o autorizație de funcționare necesare desfășurării activității de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL).

Pentru a autoriza funcționarea acestei societăți, Piedone a emis documentele administrative (acordul și autorizația de funcționare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerințele legale necesare avizării.

"Iofciu și Moțoc l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat", susțin procurorii.

Fostul primar Piedone a fost arestat preventiv pe 7 noiembrie, dar a fost ulterior pus în libertate. Procurorii au cerut arestarea lui pentru că ar fi încălcat dispoziții legale privind apărarea împotriva incendiilor când a emis acordul de funcționare și autorizația de funcționare necesare desfășurării activității de către SC Colectiv Club SRL, la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București.

Procurorii susțin că, pentru a autoriza funcționarea, Cristian Popescu Piedone a emis cele două acte administrative prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL ar fi îndeplinit cerințele legale necesare avizării.

Nu mai puțin de 62 de persoane au decedat în urma incendiului devastator din 30 octombrie. Flăcările au izbucnit în urma aprinderii unor artificii. Anchetatorii au descoperit numeroase nereguli în timpul anchetei, inclusiv la Pompieri și în sistemul sanitar românesc.