În cadrul vizitei pe care o efectuează în Asia Centrală, Angela Merkel a subliniat dorința Germaniei privind ameliorarea rapidă relației cu Rusia. Însăși vizita sa în Kârgâzstan are de-a face, indirect, cu Moscova.

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a arătat încrezătoare în faptul că, în pofida crizei din Ucraina, este posibilă o relaxare a relațiilor dintre Berlin și Moscova.

"Dacă toți avem intenții bune, atunci putem face acest lucru și apoi ne vom putea concentra pe alte chestiuni", a declarat, miercuri, Merkel, în Kârgâzstan, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Totodată, cancelarul s-a declarat în favoarea unor relații mai strânse între Uniunea Europeană și Uniunea Economică Eurasiatică, din care face parte și Rusia.

După întrevederea cu Merkel, președintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev, a pledat pentru o zonă economică comună de la Lisabona până la Vladivostok, în estul Rusiei.

Relațiile dintre Germania și Kârgâzstan nu sunt foarte dezvoltate, iar minoritatea germană din această țară a scăzut de la 100.000 la doar 8.000. de locuitori. 

Cu toate acestea, Merkel a dorit să viziteze această țară, unde, după lovitura de stat de acum șase ani, se încearcă construirea unei democrații.

În plus, atât Kârgâzstan, cât și Mongolia, următoarea destinație din turneul asiatic al cancelarului, se află în aria de influență a Chinei și Rusiei.

Relația dintre Rusia și Occident s-a înrăutățit în 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova.

Miercuri, înainte de a pleca în turneul asiatic, Angela Merkel l-a sunat pe președintele rus, Vladimir Puțin. Același lucru l-a făcut și președintele francez, Francois Hollande.

Tot miercuri s-a reunit Consiliul NATO-Rusia la nivel de ambasadori.

Săptămâna trecută, NATO a decis, la summitul de la Varșovia, să trimită mai multe trupe în statele din flancul estic al Alianței. Reacția Moscovei a fost mai puțin dură decât se aștepta toată lumea.

Vineri și sâmbătă, în capitala Mongoliei, Ulan Bator, va avea loc summitul Asia-Europa, la care participă și cancelarul Angela Merkel, dar și premierul rus, Dmitri Medvedev.