Organizația Mondială a Sănătății susține că anual, aproximativ 2 mil. de persoane își pierd viața din cauza consumului de alimente nesănătoase, contaminate cu viruși, paraziți, bacterii sau substanțe chimice nocive. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), alimentele nesănătoase sunt cauza a cel puțin 200 de boli, de la dureri de stomac la cancer. Salmonella, boli gastro-intestinale sau infecții cu "Escherichia coli" afectează un număr de aproximativ 582 milioane de oameni din lumea întreagă punând în pericol viața a peste 350.000 de persoane, anual.

Cauza acestor boli este produsă de consumul alimentelor contaminate, inclusiv al cărnii insuficient sau impropriu gătită, al fructelor și legumelor contaminate cu materii fecale sau pesticide și al fructelor de mare care conțin biotoxine.

Globalizarea a contribuit, în multe cazuri, la degradarea calității și igienei alimentelor. Într-o creștere considerabilă, alimentele preparate departe de casă, pierd din vedere de multe ori controlul eficient al sănătății consumatorilor, după cum avertizează OMS.

Totodată, consumatorii au nevoie de un sistem consolidat care să asigure siguranța alimentelor în toate țările, prin urmare, OMS și-a asumat promovarea unor măsuri de îmbunătățire a siguranței alimentare a întregului lanț, "pornind de la fermă și ajungând la furculiță".

OMS ajută statele în lupta privind prevenția, detectarea și răspunsul la epidemiile cauzate de bolile alimentare, stipulate în Codex Alimentarius – o colecție de standarde, ghiduri și coduri de practică referitoare la produsele alimentare care acoperă toate procesele majore din acest domeniu.

În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății susține că siguranța alimentară "este o responsabilitate comună. Este important să se lucreze de-a lungul întregului lanț de producție alimentară, de la agricultori și producători la comercianți și consumatori".

Pentru a ajuta la creșterea siguranței alimentare OMS, în strânsă coordonare cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), face câteva recomandări consumatorilor:

- păstrarea alimentelor crude și gătite curat, separat,

- menținerea alimentelor gătite la temperaturi sigure,

- folosirea apei potabile și a materiilor prime.

Biroul european al OMS a avertizat asupra consecințelor grave privind calitatea scăzută a dietei europenilor, excesul kilogramelor și lipsa exercițiilor fizice, factori favorizanți ai numeroaselor boli inclusiv ai celor cardiovasculare și cancerului.

UE este specializată în controlul calității produselor alimentare consumate în Europa, prin agenția EFSA, cu sediul în Parma.

Sursă EurActiv.es