Înființarea și organizarea noii Agenții Naționale privind Achizițiile Publice a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern. Este primul pas din reforma legislativă și instituțională din domeniu, alte patru proiecte legislative fiind în pregătire.

Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) s-a înființat prin preluarea atribuțiilor, activității, a posturilor și a personalului de la Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) de la Unitatea pentru coordonarea și verificarea achizițiilor publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (UCVAP) și de la compartimentele de verificare a achizițiilor publice din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.

Roxana Minzatu, Secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene a explicat pentru EurActiv.ro într-un interviu acordat în luna mai 2015 că noua Agenție pentru Achiziții Publice este forma agreată în urma discuțiilor cu Comisia Europeană. 

Aceasta va avea opt structuri regionale și va îndeplini toate funcțiile instituțiilor cu atribuții în domeniu, restructurate.  

Potrivit Hotărârii de Guvern aprobată marți, 28 iulie, va fi condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului finanțelor publice. 

ANAP va avea opt structuri regionale, fără personalitate juridică și va avea atribuții de strategie, de reglementare, de stabilire și implementare a sistemului de control și de monitorizare. 

Potrivit HG, în cadrul ANAP vor funcționa 4 direcții generale, coordonate de secretarul general. 

a) Direcția generală politici publice și relații internaționale,

b) Direcția generală reglementare, coordonare metodologică și suport operațional,

c) Direcția generală supraveghere și conciliere,

d) Direcția generală control ex-ante.

Documentul integral și nota de fundamentare pot fi găsite pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice - aici.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, anunțase modificările instituționale încă din primăvara anului trecut - citeste mai mult aici.

Patru proiecte de modificare a legislației achizițiilor publice, în pregătire

Ministerul Finanțelor Publice a mai publicat pe website primele două proiecte pentru modificarea legislației achizițiilor publice: Lege privind achizițiile publice (clasice) și LEGE privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică și a contractelor de concesiune și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, ambele publicate în data de 22.07.2015

Acestea sunt primele din pachetul de patru acte normative care trebuie adoptate în acest an, dat fiind că vor include transpunerea noilor directive europene în domeniu. Alte două proiecte urmează a fi publicate.

Noile directive europene sunt:

1) Directiva privind achizitiile publice - denumita "clasica" 

2) Directiva privind sectorul utilitatilor publice

3) Directiva privind contractele de concesiune.

Aceste legi, în vigoare începând de anul trecut, pot fi consultate aici. 


Roxana Mînzatu, secretar de stat MFE: Noua Agenție pentru Achiziții Publice, rezultatul discuțiilor cu Comisia Europeană 

Mai mult pe EurActiv »