Specialiștii în Drept spun că nu exista altă soluție. Există însă critici puternice la adresa felului în care Curtea Constituțională a transformat președintele într-un simplu notar și la adresa atitudinii de non-combat a președintelui Iohannis.

Reacția șefului Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Florin Iordache:

Florin Iordache, pentru News.ro: Președintele a înțeles că deciziile CCR trebuie respectate. I-a luat cam mult până a citit în integralitate decizia și a dat dovadă că este garantul respectării Constituției

Reacțiile specialiștilor în Drept

Augustin Zegrean, fost șef al Curții Constituționale  

Nu exista altă soluție, nu se termină lupta anticorupție aici, iar cine se bucură [de această decizie] se bucură degeaba, pentru că lupta anticorupție este prea susținută de societate și de partenerii externi ca să se oprească aici”. Augustin Zegrean, fost șef al Curții Constituționale pentru Digi 24, citat de HotNews.ro

Horațius Dumbravă, fost membru CSM:
Nu revocarea în sine a fost miza. [...] Parlamentul a ratat un moment important: depolitizarea numirilor în funcție la Parchetul Genral și DIICOT - Horațius Dumbravă, fost membru CSM, pentru Digi 24. 

Analiști / reprezentanți ai ONG-urilor / Jurnaliști

Cristian Tudor Popescu, pentru Digi 24: "Manevră politicianistă, egoistă, egocentrică a dlui Iohannis. Și-a făcut socoteala că nu vrea să își asume o suspendare. Și-a dorit ca dna Kovesi să își dea demisia (...) Curtea Constituțională l-a transformat pe președinte într-un simplu notar."

Elena Calistru, ONG Funky Citizens: "nu cred că Președintele își permitea să nu respecte o decizie CCR. Pur și simplu aceasta nu e o opțiune, în opinia mea. Nu pentru că ar fi suspendat. Ci pentru că ar crea un precedent periculos. Indiferent cât de ticăloasă e o decizie, soluția nu e să faci să fie ok să nu respecți Constituția."

 

Liviu Avram: Este un gest de o lașitate maximă. (...) Legislația penală va merge înainte. Nu avem alte speranțe decât la poporul român.

"[Președintele] a fost mai degrabă reactiv. Nu, mie nu îmi trebuie președinte pe model băsescian. Dar nu cred că rolul președintelui e să stea să danseze numai cum îi cântă o guvernare pusă pe capturat statul. Din punctul ăsta de vedere, Iohannis a ratat șansa de a pune teme în spațiul public, de a face el agenda. Președintele este acum din nou în situația de a dansa pe muzica altuia în ceea ce privește revocarea șefei DNA.", adaugă Elena Calistru.

Reacții politice

Traian Băsescu, anterior revocării, nota pe Facebook: Uniunea Europeană poate tolera multe, dar niciodată încălcarea deciziilor Curții Constituționale.

Stelian Ion (USR)
CCR și-a depășit mandatul și este politizată.
USR s-a bătut pentru stat de drept, așteptăm ca și președintele să se implice mai activ.

Speram eu, personal, că o să avem referendum. Lucrurile sunt pe o pantă de pe care s-ar putea să nu ne putem întoarce. Dragnea și ai lui vor să scape de pușcărie.

Astăzi facem un mare pas în spate. Președintele are în spate mecanismul referendumului. Curtea l-a transformat pe președinte într-un simplu notar.

Codrin Ștefănescu (PSD)

Sistemul a sacrificat-o pe Laura Codruța Kovesi pentru a nu risca suspendarea președintelui Klaus Iohannis, a declarat pentru Agerpres secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.

"Au decis să sacrifice un om de pe tabla de șah pentru a nu risca suspendarea lui Iohannis. Nu Iohannis a revocat-o astăzi, nu Iohannis a respectat Constituția, ci pur și simplu a fost o decizie mai sus decât el. Iohannis nu e decât un fel de comunicator și un agent electoral pentru un sistem pe care se bazează în opinia lui și pentru următorul mandat. Sau cel puțin așa i s-a promis", a afirmat Ștefănescu.