Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj guvernanților: „Jos mâinile de pe DNA!”. Și procurorul general Augustin Lazăr consideră că ar fi o o eroare fundamentală contopirea DIICOT și DNA. Ministerul Justiției a negat că ar exista proiectul.

„Ar fi o eroare fundamentală din partea cuiva, și aici cred că nu ar mai fi vorba de o inabilitate, ci chiar de o altă strategie, dar care să nu fie de combatere a criminalității, ci probabil o strategie inversă”, a declarat Augustin Lazăr, înainte de începerea ședinței Consiliului Superior al Magistraturii.

La ieșirea din sediul CSM, Lazăr a amintit că ministrul Justiției a negat și că ar exista proiecte de ordonanțe de urgență privind grațierea și amnistia mascată, dar au apărut în foarte scurt timp.

„În mod clar, când se dă o ordonanță de urgență, deja știm ce înseamnă ordonanță de urgență, presupune o urgență, presupune ceva ce nu se întrunește în acest moment. Și în niciun caz nu este necesară o astfel de contopire sau o altfel de măsură despre care s-ar discuta, să se desființeze prin contopire două structuri de elită ale Ministerului Public, care se pare că deranjează multă lume, de vreme ce își fac datoria”, a explicat procurorul general.

Ulterior, și președintele Klaus Iohannis a avut o poziție legată de posibila intenție a Ministerului Justiției de a desființa DNA și DIICOT.

„Am citit în media și acuzația că s-ar pregăti, și rectificarea din partea Guvernului că nu s-ar pegăti. Acum Guvernul a mai spus și altădată că nu vrea să dea OUG pentru modificarea codurilor, că nu pune pe ordinea de zi. Fiecare poate să-și imagineze ce dorește, însă eu vă spun un lucru foarte clar, și mai ales guvernanților: Jos mâinile de pe DNA!”, a spus ferm Klaus Iohannis.

Oana Schmidt Hăineală: „Este o mizerie!”

„Am auzit că s-a spus la televizor că eu aș urmări reunirea DNA și DIICOT ca să conduc noua structură. Este o mizerie. Am spus în repetate rânduri, încă din 2013, că acest lucru nu este necesar. Am spus de multe ori că este firesc ca șeful DNA să provină dintre procurorii DNA și șeful DIICOT dintre procurorii DIICOT. Același lucru îl susțin și acum. Ar fi o mare greșeală, nu se impune acest lucru”, a spus Oana Schmidt Hăineală, citată de News.ro.

Guvernul Grindeanu urmează să treacă vineri la pasul doi în lupta împotriva statului de drept, prin desființarea DNA și a DIICOT și contopirea lor într-o singură instituție, potrivit unor surse EurActiv.