Fostul deputat Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor în guvernul USL condus de Victor Ponta, este cercetat pentru că ar fi primit 4,3 milioane de euro pentru a interveni la Ministerul Educației pentru un contract.

Aflat în închisoare în urma condamnării în dosarul „Transformatorul”, Relu Fenechiu s-a întâlnit cu procurorii anticorupție de cel puțin două ori în ultimele luni. Într-una dintre aceste situații și-a recunoscut faptele și a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii l-au anunțat luni pe Relu Fenechiu că au început urmărirea penală împotriva lui într-un dosar în care mita se ridică la 4,3 milioane de euro.Concret, fostul deputat Relu Fenechiu este acuzat de „trafic de influență” și „participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor”.

Conform procurorilor, în perioada 2008 - 2014, Relu Fenechiu a pretins și a primit de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de circa 4,3 milioane de euro pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului ''Sistem Educațional Informatizat'' (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții”.

Anchetatorii spun că Relu Fenechiu a intervenit la persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Educației Naționale, asupra cărora avea influență la acel moment.

De remarcat și faptul că o parte din acești bani, 2,5 milioane de euro, a fost primită de Relu Fenechiu cash, în două tranșe, printr-un intermediar.

„În continuare, pentru a ascunde adevărata natură a provenienței circuitului financiar al sumelor de bani și beneficiarul real al acestora, Relu Fenechiu ar fi solicitat ca restul banilor să fie virați în conturile a două societăți comerciale în baza unor contracte de consultanță ce atestau operațiuni comerciale fictive. De precizat este faptul că semnatarii documentelor nu au avut cunoștință de înțelegerea dintre suspect și reprezentanții societății beneficiare a contractului anterior menționat, întocmind actele la solicitarea acestuia din urmă”, explică procurorii DNA cum au ajuns ceilalți bani în conturile lui Relu Fenechiu.

Fost deputat și ministru al Transporturilor, Fenechiu execută o pedeapsă de 5 ani de închisoare în dosarul „Transfosrmatorul”.

Tot în luna octombrie, procurorii anticorupție și Relu Fenechiu au ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției. Pedeapsa negociată este de 3 ani și 10 luni de închisoare. DNA a trimis dosarul judecătorilor pentru ca aceștia să valideze acest acord.