Tribunalul Vaslui a decis luni definitiv eliberarea condiționată a fostului ministru al Transporturilor, care a executat 3 ani și șase luni de închisoare. Prejudiciul din dosarul „Transformatorul” a rămas nerecuperat.

Relu Fenechiu a primit vestea eliberării condiționate din pușcărie acasă, la Iași, potrivit cotidianului Adevărul. În timp ce jurnaliștii îl așteptau să iasă la poarta Penitenciarului Vaslui, fostul ministru a sosit în fața pușcăriei cu o limuzină.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, Nicolae Toma, a explicat pentru Adevărul că Relu Fenechiu a beneficiat de o învoire la sfârșitul săptămânii trecute.

***

Relu Fenechiu părăsește celula din Penitenciarul Vaslui, acolo unde a stat în ultimii trei ani și jumătate. El a executat două treimi din pedeapsa de cinci ani primită în dosarul „Transformatorul”.

În timpul în care s-a aflat înspatele gratiilor, Fenechiu a mai semnat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției într-un alt dosar, negociind cu DNA o pedeapsă de 3 ani și 10 luni de închisoare. Acesta și-a recunoscut faptele pentru ca noua pedeapsă să fie contopită cu cea pe care o execută deja.

Cu alte cuvinte. el a executat ambele condamnări în același timp, dar prejudiciul (5,6 milioane de lei, prejudiciul din dosarul "Transformatorul” și 4 milioane de lei mită în al doilea dosar) a rămas total nerecuperat.

În dosarul „Transformatorul”, Fenechiu a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, la fel ca și fratele său, Lucian.

Instanța a mai dispus ca cei șase inculpați condamnați în dosar să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

În cel de-al doilea dosar, fostul ministru al Transporturilor a încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției în legătură cu acuzații de trafic de influență și spălare de bani. Procentul de 15% a fost pretins pentru a interveni la ministerele Justiției și Sănătății.

Relu Fenechiu a fost de acord să primească o pedeapsă de 3 ani și 10 luni de închisoare pentru ultimele acuzații pe care i le-a adus DNA.

Conform procurorilor, „în perioada 2012-2014, Relu Fenechiu a pretins și a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 13.990.059 lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte”, conformDNA.

Concret, sprijinul acordat de Fenechiu a constat în intervenții la funcționari din cadrul Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment.

Procurorii susțin că Fenechiu „a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro), bani pentru care procurorii au dispus confiscarea.