Fostul ministru al Transporturilor a încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției în legătură cu acuzații de trafic de influență și spălare de bani. Procentul de 15% a fost pretins pentru a interveni la ministerele Justiției și Sănătății.

Fostul ministru a fost de acord să primească o pedeapsă de 3 ani și 10 luni de închisoare pentru ultimele acuzații pe care i le-a adus DNA.

De altfel, procurorii anticorupție anunță că au încheiat cu Relu Fenechiu un acord de recunoaștere a vinovăției și au trimis dosarul judecătorilor pentru ca aceștia să valideze acest acord.

Conform procurorilor, „în perioada 2012-2014, Relu Fenechiu a pretins și a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 13.990.059 lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte”, se arată într-un comunicat al DNA.

Concret, sprijinul acordat de Fenechiu a constat în intervenții la funcționari din cadrul Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment.

Procurorii susțin că Fenechiu „a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro). Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, inculpatul Fenechiu Relu i-a determinat pe reprezentanții firmei de software să încheie cu societățile respective mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost executate”, mai spun procurorii.

În afară de pedeapsa de 3 ani și 10 luni închisoare negociată de procurori cu Relu Fenechiu, acestuia i-au mai fost interzise, încă 3 ani după executarea pedepsei, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.

Procurorii au pus și sechestru asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin lui Relu Fenechiu. De asemenea, procurorii anticorupție au stabilit prin acordul încheiat și confiscarea sumei de 901.526,38 euro.