VIDEORețea de români traficanți cu migranți, destructurată de DIICOT. Polițiști de frontieră implicați
Procurorii anti-mafia au destructurat o rețea de 15 români, condusă de un pakistanez, care a traficat cel puțin 111 persoane irakieni, sirieni, afgani, indieni și pakistanezi. DIICOT acuză corupție la Poliția de Frontieră.
Rețeaua era condusă de pakistanezul Ahmad Khan Saeed și românul Istrate Timiș, cei care au și pus bazele grupării în martie 2017.
În timp, alți români au fost cooptați în rețea, iar procurorii au emis deja ordonanțe de reținere pentruIstrate Timiș, Cristian Burfete, Robert Ștefanache, Cristian Mihali, Vasile Șerzan, Daniel Mihali, Ștefan Grec, Iulian Ștețco și Petrea Grec pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
Imagini video cu migranții ascunși în tir puteți accesa aici.
Procurorii spun că membrii grupului au acționat coordonat pentru transportul migranților pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia.
„Cel puțin în perioada februarie - aprilie 2017, grupul infracțional organizat a îndrumat, transportat, transferat și adăpostit mai multe persoane cetățeni străini, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României și în scopul de a obține foloase patrimoniale. Astfel, în perioada 19-21.04.2017, membrii grupului infracțional organizat au transportat, transferat și adăpostit pe raza județelor Timiș și Arad, un număr de cel puțin 111 persoane – cetățeni străini (în marea lor majoritate, intrați anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil), în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României și în scopul de a obține foloase patrimoniale”, descriu procurorii DIICOT.
Procurorii descriu și un episod din 21 aprilie 2017.
„La punctul de frontieră Nădlac II, s-a prezentat conducătorul auto al unui ansamblu auto format din cap tractor și remorcă care a prezentat documente de transport în vederea trecerii frontierei de stat a României pe ruta Ungaria – Austria. Cu ocazia controlului efectuat în interiorul tir-ului de către poliția de frontieră, s-a identificat că marfa indicată în documentele de transport era inexistentă, însă în interiorul tir-ului se aflau un număr de 111 cetățeni străini, adulți și minori (diverse naționalități printre care irakieni, sirieni, afgani, indieni și pakistanezi - în marea lor majoritate, intrați anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil)”, spun anchetatorii.
Polițiști de frontieră, implicați în fenomen
DIICOT precizează că grupul infracțional organizat era sprijinit de către lucrători de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac și care în baza unei înțelegeri anterioare cu liderii grupului infracțional organizat permit trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria a autovehiculelor/tir-urilor (în interiorul cărora se află persoane – cetățeni străini – care doresc să ajungă ilegal în spațiul Schengen).
„A mai rezulat că lucrători de poliție din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac au acceptat din partea liderilor grupului infracțional organizat promisiunea primirii unor sume de bani/primirea unor sume de bani, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu.În cauză există suspiciuni cu privire la faptul că liderii grupului infracțional organizat au promis și dat sume de bani lucrătorilor de poliție din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac”, mai spun procurorii.
Pakistanezul despre care procurorii spun că era liderul rețelei, a fost arestat în Austria.
Comentarii