Rețeaua retrocedărilor ilegale. Truică, Paul al României, trimiși în judecată, alături de alții
Procurorii DNA reclamă un prejudiciu uriaș, ce depășește 145 de milioane de euro. DNA cere din nou arestarea în lipsă a oamenilor de afaceri israelieni care ar fi beneficiat de retrocedările din Snagov, Băneasa.
Zeci de persoane au fost trimise în judecată de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri și păduri din zonele limitrofe Bucureștiului, dosar în care principalele personaje sunt Remus Truică, cel care a fost consilierul fostului premier Adrian Năstase, și Paul al României.
Truică este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani și dare de mită,
Paul al României este acuzat despălare de bani, cumpărare de influență și alte infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.
Și Dan Andronic, cel care deține publicația Evenimentul Zilei, a fost trimis în judecată. El este acuzat de aderarea la un grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență, în formă continuată.
Trei importanți oameni de afaceri din Israel sunt și ei judecați în acest dosar. Mai mult, procurorii cer instanței arestarea preventivă în lipsă a lui Silberstein Tal, Benyamin Steinmetz și Agavi Moshe, toți pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la spălarea banilor.
„Procurorii anticorupție au solicitat instanței de judecată luarea măsurii arestării preventive în lipsă, a inculpaților Silberstein Tal, Benyamin Steinmetz și Agavi Moshe, pentru o perioadă de 30 de zile, care va curge de la data punerii în executare a mandatelor, având în vedere situația de fapt și împrejurarea că inculpații se sustrag”, arată DNA.
Procurorii susțin că acuzațiile vizează infracțiuni comise în perioada 2006 -2013, iar scopul a fost obținerea unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Al României.
„Paul Philipe Al României a cumpărat influența pe care Remus Truică o avea asupra diferiților funcționari de la instituțiile publice care dețineau cele două proprietăți”, spune DNA.
Procurorii explică faptul că Truică s-a asociat cu Robert Mihăiță Roșu (avocat), Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz pentru a dobândi întreaga avere revendicată nelegal de Paul Al României prin coruperea unor persoane de decizie din instituții deținătoare a acestor proprietăți, dar și prin coruperea unor funcționari publici. Magistrații susțin că Dan Andronic și alții au intrat în afacere.
Procurorii spun că Tal Silberstein, sub pretextul activităților de consultanță politică derulate printr-o firmă, a făcut mai multe activități de lobby în România, iar Benyamin Steinmetz ar fi „condus legăturile infracționale ale grupului organizat din afara țării, prezent rar în România, a asigurat mare parte din banii care au fost necesari pentru a fi avansați în cadrul proiectului infracțional ce formează obiectul cauzei”.
Și fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, din vremea când era premier, este trimis în judecată. DNA susține că Andrei Marius Marcovici era considerat „omul lui Tal”, persoana cu care se discuta în lipsa acestuia sau care transmitea dispozițiile lui Tal Silberstein. „Fiind consilier al primului ministru, a contribuit la întărirea convingerii lui Paul al României în influența reală a grupului în lumea politică”, detaliază procurorii.
Și Dan Andronic era considerat drept persoană influentă în lumea media, dar și în lumea politică.
Ce acuză procurorii și de unde provin prejudiciile uriașe reclamate
Concret, susțin procurorii, Paul al României i-ar fi promis lui Remus Truică și asociaților acestuia, o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obținerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu firma Reciplia SRL.
„Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcționari publici implicați în procedurile de retrocedare, prin influența avută în mod direct (fost consilier al primului ministru) și indirect, prin intermediul relațiilor pe care le au în lumea politică, în justiție, la cel mai înalt nivel și presă (relații prietenie /afaceri cu membrii ai guvernului, parlamentari, funcționari autorități publice, cu persoane cu influență în presă, relații la ÎCCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceștia, în mod nelegal, să determine obținerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Paul al României”, descriu procurorii cât de amplă era rețeaua.
Rețeta este cea clasică, după cum explică DNA: înțelegerea de mai sus a fost mascată „printr-un contract de cesiune cu privire la bunurile aflate în proceduri de restituire a proprietății, între Paul al României Paul și firma SC Reciplia SRL, controlată de Remus Truică.
Contractul făcea referire și la Ferma Băneasa, cu un teren în suprafață de 28,63 de hectare și Pădurea Snagov cu teren forestier de aproximativ 30 de hectare.
În schimb, firma ce prelua toate drepturile asupra acestor proprietăți, Reciplia SRL, se obliga să plătească în anumite condiții o sumă de bani. Ulterior au fost încheiate și alte astfel de contracte de cesiune ce priveau imobile foarte valoroase. Printre ele: Palatul Peleș, clădirile și terenurile care compun domeniul regal Balcic).
„După dobândirea bunurilor Pădurea Snagov și Ferma Băneasa, acestea au fost transferate de Paul al României prin contracte de vânzare cumpărare către firma Reciplia SRL, la prețuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienței”, explică DNA.
Acestea au fost ulterior vândute mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani.
Cum a fost obținută Pădurea Snagov
Paul Al României a beneficiat de influența unor alți inculpați din dosar, care au intervenit la funcționari publici cu atribuții în retrocedarea pădurii Snagov. Procurorii indică aici Primăria Snagov și Prefectura Ilfov, iar rezultatul a fost validarea retrocedării către Paul al României a suprafeței de 46,78 ha teren forestier, „deși acesta nu a depus cerere în mod valabil, nu a făcut dovada titlului lui Carol al II-lea sau drepturilor sale succesorale după acesta”.
Totuși, chiar și așa, retrocedarea a fost în pericol pentru că reprezentantul Ocolului Silvic Snagov s-a opus retrocedării, întrucât nu exista act de proprietate.
Procurorii mai spun că nici nu a avut loc o ședință a comisiei de retrocedări care să discute dosarul Pădurii Snagov.
„Ulterior, la datele de 26.06.2007 și 15.08.2007, inculpatul Al României Paul Philippe a fost pus in posesie cu suprafața totală de 46,78 hectare pădure în localitatea Snagov.
Prin retrocedarea ilegală a Pădurii Snagov, procurorii susțin că s-a creat un prejudiciu de peste 9,5 milioane de euro.
Cum a ajuns Ferma Regală Băneasa în aceleași mâini. Peste 135 de milioane de euro prejudiciu
Ferma Băneasa s-a aflat și ea pe lista de retrocedări a lui Paul al României. Acesta ar fi notificat în 2008 Institutul pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București cu cererea sa de retrocedare. Cu ajutorul avocatului Robert Roșu și al lui Remus Truică, directorul institutului i-a determinat pe membrii Consiliului de administrație să aprobe solicitarea depusă.
Astfel, s-a făcut restituirea în natură a Fermei Regale Băneasa, iar „în aceeași zi, 26 septembrie 2008, a fost încheiat și protocolul de predare – preluare al terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat”.
Procurorii susțin că „decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoțită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moștenitor îndreptățit, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzându-se prejudicierea statului român cu aproape 136 de milioane de euro.
Comentarii