Contracandidatul Laurei Codruța Kovesi a fost numit într-o altă poziție.

Procurorul francez Jean-François Bohnert va fi numit la șefia Parchetului financiar european, post pentru care a fost audiat joi, 11 iulie, transmite RFI.

Jean-François Bohnert este practic retras din cursă de Franța. 

Emmanuel Macron l-a favorizat pentru șefia Parchetului Național Financiar, lăsând teoretic calea liberă pentru Laura Codruța Kövesi. 

Bohnert si Kövesi erau cei doi candidați pentru șefia Parchetului European, cei doi având fiecare susținerea unei instituții europene (Parlament European si Consiliu). 

Negocierile din primăvară nu au putut produce un acord, cele două instituții au convenit să se reunească din nou în toamna acestui an.

De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu este oportună susținerea Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European.

„Opinia mea personală e că fiecare trebuie să își lămurescă anumite lucruri atunci când candidează pentru o funcție și acesta lucru va fi și în beneficiul domniei sale. Atâta timp cât există aspecte legate de domnia sa, eu, personal, nu cred că e oportună o susținere. (...) Știți foarte bine că doamna Kovesi a fost revocată de un ministru care făcea parte din guvernul pe care îl conduc și susțin ceea ce am susținut și atunci”, a spus Dăncilă.

În schimb, șeful PNL, Ludovic Orban, a spus că numirea Laurei Codruța Kovesi ar trebui să fie „o simplă formalitate”. 

„Contracandidatul Laurei Codruța Kovesi, Jean-Francois Bohnert, care fusese preferat de Consiliu, a fost numit procuror-șef al Parchetului Național Financiar din Franța și sunt informații că s-a retras din competiție. În consecință, din 3 candidați, au rămas doi. Iar avantajul decisiv al candidatului român este că este, practic, candidatul Parlamentului European. Drept urmare, Consiliul Uniunii Europene nu are altceva de făcut decât să accepte candidatul votat de Parlament”, a scris Orban pe Facebook.