În București și în alte zeci de orașe românii au ieșit din nou în stradă pentru a protesta împotriva OUG pe tema grațierii colective și modificarea Codului Penal. Peste 90.000 de români au protestat în întreaga țară, 50.000 în București.

LIVE VIDEO


UPDATE 21:15 Cei peste 50.000 de oameni care au protestat în București au început să plece spre case. Aglomerație mare la metrourile de la Romană și, mai ales, la Victoriei. Mulți însă au optat să mai rămână să protesteze în fața Guvernului.

UPDATE 20:25 Primii protestatari au început să ajungă în fața Guvernului. „Dragnea nu uita, te asteapta Laura”, „Antena 3 - niște derbedei”, „PSD - ciuma roșie” și „Hoții!” sunt cele mai auzite scandări.

UPDATE 20:11 Capul coloanei de manifestanți a ajuns la Piața Romană. Sunt aproape 50.000 de oameni la protestul din București, conform estimărilor Jandarmeriei.

Peste 80.000 de persoane protestează în întreaga țară.

UPDATE 19:50 Cei din fața coloanei au trecut de Universitate și se îndreaptă către sediul Guvernului, dar cei care încheie coloana se află încă în fața Ministerului Justiției. Sunt peste 30.000 de persoane care protestează în București.

Proteste sunt și la Pitești, Tg Mureș, Bacău, Galați, Craiova, Constanța, dar și în alte orașe din țară.

UPDATE 19:33 Protestatarii au cerut demisia ministrului Justiției și au cerut să nu fie adoptate cele două ordonanțe de urgență.

De la Ministerul Justiției, manifestanții au pornit pe Calea Victoriei spre Piața Victoriei, spre sediul Guvernului.


19:23 La Timișoara sunt peste 11.000 de persoane, iar în Cluj (FOTO) peste 10.000. La Iași au ieșit în stradă aproape 3.000 de persoane. Alte câteva mii de protestatari au ieșit și în alte orașe ale țării. La Sibiu, peste 5.000 de persoane au ieșit în stradă.


UPDATE 19:20 În timp ce capul coloanei a ajuns la Ministerul Justiției, mii de oameni se află încă în coloana plecată de la Universitate.

UPDATE 19:10 În fața Ministerului Justiției manifestanții scandează împotriva ordonanțelor pregătite de Florin Iordache. „Justiție, nu corupție!”, scandează zecile de mii de oameni.

UPDATE 19:05 Protestatarii s-au oprit câteva minute în fața sediuluii Consiliului Național al Audiovizualului, unde au strigat „Demisia!”. Aproape 30.000 de persoane se deplasează la Ministerul Justiției.


La Cluj, numărul celor ieșiți în stradă a trecut de 10.000 de persoane.

UPDATE 18:50 Jurnaliștii aflați în mijlocul manifestanților susțin că astăzi sunt mai multe persoane decât săptămâna trecută. Peste 23.000 de persoane se îndreaptă spre Ministerul Justiției și CNA.


UPDATE 18:30 Peste 20.000 de persoane protestează între Universitate și Piața Unirii, în drum spre Ministerul Justiției și CNA. „Comunismul n-a murit, este Dragnea travestit” și „A lipsit un mic efort: toți să fi ieșit la vot”, scandează protestatarii.

La Cluj, peste 5.000 de persoane protestează împotriva grațierii și modificărilor legilor penale.

UPDATE 18:20 Peste 8.000 de persoane se află acum în Piața Universității și își așteaptă rândul pentru a porni în coloană către Ministerul Justiției. Alte 6-7.000 sunt deja aproape de Piața Unirii, conform imaginilor difuzate de Digi24.

UPDATE 18:10 Cele peste 10.000 de persoane care protestează în București părăsesc Piața Universității și se îndreaptă către Ministerul Justiției.

La Galați, peste 300 de persoane au ieșit în stradă.

UPDATE 18:00 Numărul celor care vin în Piața Universității crește vertiginos, fiind acum aproximativ 6.000 de persoane. Partea aflată la Fântână și cea aflată de partea cealaltă, în fața Teatrului Național s-au unit pe bulevard și au oprit circulația.

Conform Digi24, protestatarii vor merge spre ministerul Justiției și spre sediul Consiliului Național al Audiovizualului.

Pe Facebook, jurnaliștii spun că metrourile sunt pline cu tineri care merg la Universitate.

 

La Timișoara, peste 2.000 de persoane protestează. „Timișoara cerere, fără grațiere”, se scandează în Timișoara.

Peste o mie de persoane scandează „Hoții!” în Piața Unirii din Iași

UPDATE 17:50 În Piața Universității din București s-au adunat deja aproximativ 3.000 de persoane, în timp ce la Iași numărul celor care protestează în Piața Unirii a ajuns la aproximativ 500.

UPDATE 17:30: În Piața Universității din Capitală s-au strâns aproximativ o mie de persoane care protestează față de priectele de orddonanță de urgență ale ministrului Florin Iordache.

Manifestanții scandează „Justiție, nu corupție!”, „Țara cere fără grațiere!”, „Jos Iordache!”.

Și la Iași peste 200 de protestatari se află în Piața Unirii din capitala Moldovei.

În centrul Clujului, peste o mie de protestatari protestează împotriva controversatelor inițiative ale lui Florin Iordache, considerate a fi cu dedicație pentru președintele PSD, Liviu Dragnea, pentru Dan Voiculescu, aflat în închisoare, dar și pentur alți parlamentari și oameni politici condamnați sau cercetați penal.

În Piața Mare din Sibiu se află, de asemenea, aproximativ o mie de persoane.

*** Textul inițial 

„Ne strângem la Universitate duminică începând cu ora 17.00. Am observat că unele televiziuni manipulează fără rușine, iar CNA-ul nu își face treaba. Este momentul să îi vizităm. Apoi mergem la Ministerul Justitei, iar pe drum, ne vizităm avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi. Îl vrem plecat. La final, mergem la guvern”.

Acesta este mesajul de pe Facebook care a strâns duminică dimineață peste 10.000 de oameni ce au anunțat intenția de a protesta. în Bucureștidar și în alte 19 mari orașe din țară: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Pitești, Ploiești, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, Alexandria, Turda și Râmnicu Vâlcea.

Proteste sunt anunțate și la Londra, Paris, Bruxelles, Bordeaux, Copenhaga, Hamburg și Zurich.

Precedentele proteste, desfășurate săptămâna trecută, au scos în stradă peste 40.000 de români, între care aproximativ 28.000 doar în București.

Protestul are loc în contextul în care Ministerul Justiției organizează luni o dezbatere publică pe tema proiectelor privind grațierea și modificarea legilor penale.

Iniția, dezbaterea urma să aibă loc cu maxim 50 de persoane și fără ca presa să aibă acces. Ulterior, ministrul Justiției a anunțat că la dezbatere sunt așteptați toți cei care s-au înscris (peste 200 de persoane), iar jurnaliștii vor avea acces la dezbatere.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absența ministrului Justiției, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanță de urgență privind grațierea și modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Puncte de vedere contrare au trimis și Parchetul General, DNA, DIICOT, Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și alte instanțe din țară.

Președintele Klaus Iohannis a declanșat procedura pentru organizarea unui referendum. Președintele contestă cele două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale.

Este însă foarte posibil ca cele două OUG vor fi adoptate miercuri de guvern sau proiectele vor fi adoptate prin asumarea răspunderii guvernului.