Comisia Europeană a solicitat joi ca autoritățile române să intervină de urgență pentru a opri tăierea ilegală a pădurilor primare din ariile protejate, potrivit unui comunicat de presă transmis de ONG-ul Agent Green.

Astfel, în ultima etapă a procedurilor de infringement împotriva României, Comisia Europeană a lansat un nou avertisment autorităților române să protejeze unele dintre cele mai valoroase păduri din Europa. 

Dacă România nu ia măsuri în acest sens, Comisia Europeană va deschide un caz la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Intervenția Comisiei este consecința unor serii de plângeri depuse de organizațiile Agent Green, EuroNatur și Client Earth, care au dus la lansarea procedurilor de infringement împotriva autorităților române, la începutul anului 2020.

Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru viața sălbatică și habitate la ClientEarth, spune că "Ultimatumul Comisiei ne arată ca Guvernul României încalcă regulile Uniunii Europene și cere ca autoritățile să ia măsuri specifice urgente pentru a remedia situația. Dacă în continuare nu se va intervenit, există un risc major ca România să fie chemată în cel mai mare tribunal al Europei. Importanța acestor păduri nu poate fi subestimată, iar opinia Comisiei Europene ne arată cât de gravă este situația”, potrivit celor de la Agent Green.

România deține două treimi din ultimele păduri primare și seculare aflate în zona climei temperate. Aceste ecosisteme prețioase, protejate de legile europene sub forma ariilor protejate Natura 2000, sunt distruse în mod sistematic de către operațiuni masive de tăieri, fară intervenția autorităților române.

Comisia Europeană a mai deschis un infringement împotriva României, solicitând autorităților să-și respecte obligațiile de a proteja și gestiona ariile Natura 2000, în acord cu Directiva Habitate.

Conform Directivei, statelor membre li se solicită să propună situri de importanță comunitară (SCI) care sunt apoi adăugate listelor biogeografice ale UE. În șase ani de la anunțarea propunerilor, statele membre trebuie să stabilească obiective de conservare și măsuri pentru a menține sau restabili speciile protejate și habitatele într-o stare de conservare favorabilă, desemnând siturile de importanță comunitară ca zone speciale de conservare (SAC).

Până acum România nu a desemnat zone speciale de conservare și, în mod persistent și general, a eșuat în stabilirea unor obiective de conservare detaliate locale specifice.

Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i trei luni pentru a remedia situația. În caz contrar, CE va trimite un aviz motivat.