Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, face marți nouă încercare - a șaptea - de numire a procurorului Adina Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților, în contextul unei revolte a unei părți a membrilor CSM.

UPDATE

Ministrul Justiției, Ana Birchall, și președinta CSM, Lia Savonea, au avut, din nou, un schimb dur de replici din cauza Secției de anchetare a magistraților. În timp ce Savonea a susținut că există procurori trimiși în judecată care ar fi folosit "metode și tehnici demne de alte timpuri", Ana Birchall a contestat articolul care permite Secției să primească orice dosar în care e implicat un magistrat: "Mie-mi spuneți că procurorii de la această Secție specială au competența pe care o au procurorii DIICOT? Dacă un traficant de droguri face plângere astăzi la această Secție, conform acestui articol de lege pe care vi l-am citat și care a fost introdus așa, pe șestache în comisia parlamentară, Secția specială are competențe asupra întregului dosar".

***

Săptămâna trecută, Lia Savonea a explodat, când o nouă ședință CSM convocată de ea nu a întrunit cvorumul, din cauza absenței unor procurori, inclusiv a procurorului general Bogdan Licu.

Savonea a amenințat cu inițierea unei modificări legislative care să ducă la pierderea mandatelor pentru membrii CSM care absentează nejustificat de la ședințe.

O nouă ședință a plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost convocată pentru marți, la ora 13.00, și are din nou pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Este a șaptea oară când Lia Savonea încearcă numirea Adinei Florea la șefia Secției speciale, amintește HotNews. Florea a promovat concursul pentru funcția de procuror-șef al Secției de anchetare a magistraților în luna iunie, dar nu a fost numită efectiv, deoarece toate ședințele convocate de Lia Savonea în acest sens au fost amânate după ce majoritatea procurorilor din CSM și câțiva judecători au refuzat să asigure cvorumul, contestând această secție.