UPDATEScutea și Bologa critică amendamentul potrivit căruia un judecător poate fi numit procuror general
Procurorul general Gabriela Scutea susține că amendamentul adoptat miercuri de Comisia parlamentară specială pentru legile justiției potrivit căruia un judecător poate fi numit în funcția de procuror general al României ridică semne de întrebare.
Într-un punct de vedere transmis miercuri seara la solicitarea Agerpres, Gabriela Scutea critică amendamentul adoptat de Comisia specială și consideră că este necesar ca procurorii să se pronunțe asupra acestei probleme în cadrul adunărilor generale:
”Practic, amendamentul înlocuiește sintagma «dintre procurorii care au o vechime (...)» cu sintagma «dintre magistrații care au o vechime (...)», sensul diferit al termenilor fiind neechivoc. Constituția în art. 131 alin. 2 prevede în mod expres că Ministerul Public își exercită atribuțiile prin procurori constituiți în parchete, o astfel de modificare ridicând semne de întrebare cu privire la întregul proiect de lege în ceea ce privește conformitatea cu prevederile constituționale”.
Procurorul general critică modul în care au fost discutate amendamentele și faptul că votul s-a dat fără o prezentare a rațiunii amendamentului.
”Deși din 2018 pentru judecători și procurori s-a consacrat principiul separării carierelor, acestuia nu i s-a mai dat relevanță de către parlamentari. La nivelul acestei funcții, nu este importantă doar pregătirea teoretică solidă, pe care nu o negăm pentru colegii judecători. Procurorul general trebuie să facă parte din cultura instituțională a Ministerului Public, să fie în măsură să dea orientări coerente în raport de activitatea parchetului și să aibă acea experiență care să îi permită să depisteze și să îndrepte practici neconforme rolului și misiunii Ministerului Public”, explică Gabriela Scutea.
Amendamentul adoptat miercuri la legile justiției care prevede ca la conducerea Parchetului General să poată fi numit nu doar un procuror, ci și un judecător este unul dat cu dedicație, care încalcă atât Constituția, cât și principiul separării carierelor, a declarat pentru HotNews.ro șeful DNA, Crin Bologa.
++++
Săptămâna aceasta, deputații au adoptat proiectul de lege privind organizarea judiciară. Fără să aștepte avizul Comisie de la Veneția, majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat pentru sporirea puterilor judecătorilor șefi, pentru distribuirea aleatorie a dosarelor și numirea judecătorilor prin regulament intern, nu prin lege, scrie Europa Liberă.
Amendamentele opoziției au fost respinse rând pe rând, fiind repetată schema de la adoptarea legii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Stelian Ion, fost ministru al Justiției și reprezentantul USR a reclamat faptul că prin această lege se produce oligarhizarea justiției și a lansat un atac la adresa președintelui Klaus Iohannis.
Comentarii