Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost citat, miercuri, la DNA Ploiești în dosarul "Ponta-Ghiță-Blair", însă acesta nu s-a prezentat în fața anchetatorilor și a ales să-și trimită avocații. Procurorii îl caută pe Sebastian Ghiță de câteva ore.

UPDATE 22/12

Fostul deputat Sebastian Ghiţă avea din 16 decembrie o decizie de la ICCJ că poate să părăsească ţara, dar nu era definitivă. DNA a contestat atunci ridicarea interdicţiei în dosarul în care Ghiţă este judecat alături de mai mulţi poliţişti şi procurori din Prahova, dar dosarul a primit termen de judecată în 31 ianuarie 2017.

+++

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, i-a solicitat, joi, de urgenţă, şefului Poliţiei Române, să efectueze o anchetă internă cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii în cazul lui Sebastian Ghiţă. 

+++

Șoferul fostului deputat Sebastian Ghiță, pe numele căruia a fost emis un mandat de aducere, a fost audiat, joi, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, au declarat surse judiciare, citate de Agerpres.

Potrivit acestora, șoferul lui Ghiță a fost citat pentru a fi audiat de polițiștii Biroului Urmăriri din cadrul Serviciul de Investigații Criminale.

+++

Poliţiştii de filaj care îl supravegheau pe Sebastian Ghiţă la solicitatea anchetatorilor l-ar fi pierdut pe fostul deputat luni seară, în timp ce îl filau pe DN 1, după ce un alt autoturism le-ar fi tăiat calea. Ghiță conducea cu viteză foarte mare, iar echipajul nu ar fi reuşit să îl urmărească pe fostul deputat, care mergea spre casă după un eveniment al SRI. Parlamentarul a plecat luni târziu din Bucureşti, iar pe DN 1 a accelerat maşina pe care o conducea, atingând o viteză de peste 180 de kilometri pe oră, astfel încât maşina care se ţinea după el l-a pierdut, scrie News.ro.

Când au ajuns la locuinţa din Ploieşti, situată în cartierul Albert, în nordul Ploieştiului, ofiţerii de la filaj au constatat că maşina parlamentarului era în dreptul locuinţei, dar pe acesta nu l-au găsit, au precizat sursele citate. Sebastian Ghiță avea telefonul închis.

Conducerea SRI a avut, luni seară, o întâlnire "protocolară" cu foştii membri ai Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra Serviciului, care a marcat finalul mandatului fostului Legislativ şi la care a participat şi Sebastian Ghiţă, a confirmat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, pentru News.ro.

Fostul deputat Cezar Preda spune, despre întâlnirea conducerii SRI cu foştii membri ai Comisiei SRI că au fot discuţii formale, în care toţi au mulţumit pentru colaborare. El a mai afirmat că Sebastian Ghiţă a fost "foarte volubil, colegial, colocvial".

Între timp, șoferul fostului deputat a fost audiat de către poliţiştii prahoveni. Şoferul lui Sebastian Ghiţă a venit la sediul Poliţiei Prahova cu unul dintre autoturismele Mercedes ale fostului deputat. Fostul parlamentar folosea pentru a se deplasa două autovehicule, ambele marca Mercedes, unul de teren şi unul de tip van. Uneori parlamentarul avea şofer, alteori îşi conducea singur maşina. În ultima perioadă Sebastian Ghiţă mergea mai mult cu şofer, cu autoturismul Mercedes van, care are geamuri fumurii, potrivit News.ro.

+++

Avocatul lui Sebastian Ghiţă, Bogdan Micu, a declarat joi, pentru News.ro, că nu a putut lua legătura cu fostul deputat şi nu are de gând să îl caute, dar îl va reprezenta în continuare la termenele de la instanţă.

+++

Poliţia Prahova a anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că fostul parlamentar Sebastian Ghiţă, căutat de poliţişti şi dat în consemn la frontieră, a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune. De asemenea, poliţiştii au informat DNA Ploieşti că Sebastian Ghiţă nu a fost găsit după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere în dosarul în care fusese citat miercuri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, Marian Popescu, controlul judiciar dispus în cazul lui Sebastian Ghiţă în unul din dosare în care este judecat include şi obligaţia de a se prezenta la instanţă sau în faţa procurorilor ori de câte ori este citat, indiferent dacă este vorba despre dosarul în care măsura preventivă a fost dispusă măsura sau într-o altă cauză, scrie News.ro.

În condiţiile în care Ghiţă nu s-a prezentat miercuri la DNA unde fusese citat, IPJ Prahova a anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa care a dispus măsura controlului judiciar în cazul fostului deputat, despre încălcarea termenilor acesteia.

Totodată, IPJ a trimis la DNA Ploieşti procesele verbale încheiate de către echipele care l-au căutat de miercuri, după ce fostul parlamentar nu a fost găsit. Între timp, poliţiştii continuă căutările, însă Sebastian Ghiţă nu este dat în urmărire, a precizat reprezentantul IPJ Prahova.

21:15 Sebastian Ghiţă are emis pe numele său un mandat de aducere de la procurorii DNA și este dat în consemn la frontieră, dar şi la toate unităţile de poliţie.

Fostul deputat este de negăsit la domiciliu şi nici în locurile pe care le frecventează și este în continuare căutat de către autorităţi.

Ghiţă s-a prezentat ultima dată luni la IPJ Prahova, unde a semnat conform procedurii controlului judiciar impus de procurori în privinţa sa. Măsura controlului judiciar, dispusă de DNA în dosarul în care Ghiţă este cercetat alături de mai mulţi poliţişti şi procurori din Prahova, fiind suspectat de dare de mită, şantaj şi cumpărare de influenţă, îi interzice fostului parlamentar să părăsească teritoriul României fără încuviinţarea organelor de urmărire penală. Astfel, Ghiţă este dat în consemn la frontiere.

"Conform procedurii, l-au căutat la domiciliu şi în alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de către acesta. Îl căutăm în judeţul Prahova, iar  IPJ Prahova colaborează cu toate celelalte unităţi din cadrul IGPR, cărora le-a fost comunicat acest act procedural. Căutările continuă şi, în momentul în care se consideră că nu a fost găsit la locurile de interes, se întocmeşte un proces-verbal care este adus la cunoştinţa emitentului de îndată", a declarat, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Marian Popescu.

Procurorii DNA pot cere instanţei emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele celui căutat, conform procedurilor, după primirea unui astfel de proces-verbal.

UPDATE 17:20 Surse judiciare implicate în căutarea omului de afaceri Sebastian Ghiţă susţin că fostul deputat a fugit din România, scrie adevarul.ro.

Sebastian Ghiţă a fost căutat atât la domiciliul său din municipiul Ploieşti, cât şi la alte adrese unde acesta s-ar fi putut afla, printre care cele ale prietenilor şi a familiei sale, dar nu a fost de găsit.

Poliţia Prahova a instituit mai multe filtre pe principalele artere de circulaţie din judeţ pentru a-l depista pe Ghiţă.

În prezent, Sebastian Ghiţă este sub măsura controlului judiciar și are interdicție de a părăsi teritoriul României şi este obligat să se prezinte în faţa organului de cercetare penală ori de câte ori este chemat. Fostul deputat a încălcat, miercuri, această obligaţie. Anchetatorii au posibilitatea să ceară, pe acest motiv, arestarea preventivă a fostului deputat, mai ales că acesta nu mai are imunitate parlamentară. Procedural, procurorii trebuie să adune dovezi prin care să arate că persoana căutată a părăsit teritoriul României pentru a avea garanţia că instanţa va accepta arestarea preventivă, scrie adevarul.ro.

Sebastian Ghiță nu apare, oficial, pe nicăieri ca fiind ieșit din țară.

UPDATE 14:45 Fostul parlamentar Sebastian Ghiţă este căutat de către procurorii DNA Ploieşti care au emis, miercuri, un mandat de aducere pe numele său, transmite News.ro.

Sebastian Ghiţă ar urma să fie dus cu mandat la sediul DNA din Ploieşti, pentru a fi audiat în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România. DNA a emis mandatul de aducere pe numele fostului parlamentar după ce acesta a refuzat să se prezinte în faţa procurorilor trimiţându-şi avocaţii. Anchetatorii l-au căutat pe Ghiţă la mai multe adrese, dar până în prezent el nu a fost găsit.

+++

Sebastian Ghiță a fost citat să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție Ploiești la ora 12.00, însă fostul deputat a preferat să-și trimită avocaţii, care au refuzat să facă declaraţii.

Surse apropiate anchetei au declarat că nu se cunoaște motivul pentru care Ghiță nu a răspuns citației și nici unde se află acesta, relatează Agerpres.

Sebastian Ghiță nu mai are nici imunitate de parlamentar începând de luni.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești au dispus, pe 6 septembrie, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de deputatul Sebastian Ghiță, și față de fostul premier Victor Ponta, acuzați de complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, respectiv, folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

Procurorii susțin că Ponta, în calitate de președinte al unui partid (PSD — n.r.), și-a folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghiță să fie desemnat drept candidat într-un colegiu electoral în care formațiunea sa să aibă certitudinea că va obține mandatul.

"Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian", se preciza într-un comunicat al DNA.

S-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi, conform procurorilor.

"În acest scop, Ponta Victor, împreună cu Ghiță Sebastian, i-a solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la inițiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiță Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte", spun anchetatorii.

Sebastian Ghiță a fost confirmat de către Victor Ponta, în calitate de președinte al partidului, drept candidat într-un colegiu din județul Prahova, după primirea celor 220.00 de euro, iar, în urma alegerilor, Ghiță a dobândit calitatea de deputat, potrivit DNA.