Fostul deputat Sebastian Ghiță și fostul primar Iulian Bădescu au fost achitați pentru corupție în dosarul sponsorizării clubului de baschet Asesoft.

Sebastian Ghiță a fost acuzat în acest dosar de dare de mită, instigare la abuz în serviciu și spalare de bani.

Fostul primar Bădescu era judecat pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la completul de 5 judecători.

În acest dosar, DNA a cerut condamnarea lui Sebastian Ghiță la 12 ani de închisoare.

Deputatul Sebastian Ghiță și primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru dare și, respectiv, luare de mită, Ghiță fiind acuzat oficial și de spălare de bani.

Procurorii anticorupție susțin că Ghiță și Bădescu au convenit ca Primăria Ploiești să finanțeze, cu un milion și jumătate de lei, clubul de baschet Asesoft, fondat de deputatul prahovean. În schimbul sponsorizării pentru echipa susținută de Ghiță, primarul Ploieștiului ar fi primit de la acesta, printr-o tranzacție între firme, o vilă în valoare de puțin peste un milion de lei, sumă din care Bădescu a plătit doar 124.000 de lei.

Încercând să ascundă proveniența respectivei case, Ghiță a făcut mai multe plăți dintr-o firmă a sa către una a lui Bădescu, banii fiind întorși apoi de firma primarului către o altă firmă despre care procurorii susțin că ar fi fost controlată de Ghiță.

Din acest motiv, Sebastian Ghiță a ajuns să fie acuzat în acest dosar și de spălare de bani.

Amintim că Sebastian Ghiță a fugit din România în luna decembrie 2016 și a fost prins în aprilie 2017 în Serbia, unde s-a legitimat cu un pașaport fals. Autoritățile române au cerut extrădarea, dar autoritățile sârbe pare că tergiversează trimiterea peste graniță a fostului deputat.