Fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv vineri de ÎCCJ la 7 ani și 4 luni închisoare cu executare. În dosar a fost condamnat și cumnatul lui Mircea Geoană - 6 ani cu executare.

La instanța de fond, Vlădescu primise 8 ani și 6 luni închisoare, însă un complet de cinci judecători de la Instanța supremă a constatat vineri că pentru infracțiunea de trafic de influență faptele s-au prescris, el rămânând cu 7 ani și 4 luni pentru luare de mită, relatează Agerpres.

În același dosar, Mircea Ionuț Costea (cumnatul lui Mircea Geoană) a fost condamnat la 6 ani închisoare pentru complicitate la luare de mită.

Pe de altă parte, judecătorii au anulat condamnarea de 4 ani și 3 luni închisoare cu executare promită de fostul deputat Cristian Boureanu pentru trafic de influență, ca urmare a prescrierii faptelor.


De condamnări au scăpat și Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor), care avea 5 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită și Mihaela Mititelu (o apropiată de conducerea Companiei Naționale CFR), care primise la fond 4 ani pentru complicitate la trafic de influență, tot ca urmare a prescrierii faptelor.

Pe latură civilă, magistrații au dispus confiscarea specială a:

- 3.990.248 lei, 2.177.000 euro și 65.000 euro de la Sebastian Vlădescu,

- 3.121.328 lei și 1.919.900 euro de la Mircea Ionuț Costea,

- 3.083.498 lei și 1.050.087 euro de la Mihaela Mititelu,

- 1.114.000 euro de la Constantin Dascălu,

- 2.111.799 euro de la Cristian Boureanu.

Pe 15 noiembrie 2019, Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență, într-un dosar de corupție privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată.

În același dosar, au fost trimiși în judecată fostul deputat Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influență; Mircea Ionuț Costea (fost angajat la Ministerul Finanțelor și fost director al Eximbank) - trafic de influență și complicitate la luare de mită și Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) - luare de mită.

Într-un dosar separat, a fost trimis în judecată omul de afaceri Josef Hornegger (reprezentantul consorțiului de firme austriece Swietelsky - Wiebe - Takenaka), care a recunoscut că a dat mită mai multor oficiali români, printre care se află și Sebastian Vlădescu.

Josef Hornegger a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA, el fiind condamnat de Tribunalul București la trei ani închisoare cu suspendare și obligat să plătească suma de 1,1 milioane euro.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005 - 2017, respectiv plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro de către o companie străină, cu titlu de comisioane, unor oficiali români în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.