DNA se pregătește să pună sechestru pe bunurile celor acuzați în dosarul Tel Drum, în care prejudiciul este calculat la 21 de milioane de euro din fonduri europene. Liviu Dragnea este acuzat că ar fi liderul unei grupări infracționale organizate.

UPDATE 4 Potrivit unui comunicat DNA, în cazul lui Liviu Dragnea a fost pus sechestru asigurător și poprire asigurătorie de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie.

Sechestru asigurator a fost instituit și în cazul lui Florea Neda, reprezentant al SC Tel Drum, Mugur Bățăuș, Marin Predescu și Victor Piperea, funcționari în cadrul Consiliului Județean Teleorman la data faptelor.

Procurorii anticorupție anunță că prejudiciul estimat până în acest moment, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni) și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite (2 infracțiuni) este de 127.547.366,34 lei, fiind compus din:

  • suma de 32.203.658,27 lei (echivalentul a 6.930.138 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 506,
  • suma de 63.999.908,88 lei (echivalentul a 13.772.603 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 701,
  • suma de 5.742.872,19 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 506,
  • suma de 25.600.927 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 701.

Până în acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obținute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici Consiliul județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracțiunile de abuz în serviciu ( peste 31 milioane lei).

UPDATE 3 Liviu Dragnea a ajuns la DNA în jurul orei 17:30 și a stat circa o jumătate de oră. El a părăsit sediul DNA după aproximativ o jumătate de oră, fără a da declarații presei. Potrivit Agerpres, liderul PSD a ieșit din instituție flancat de un cordon de jandarmi, în scandările susținătorilor, dar și ale contestatarilor. Primii au strigat "DNA, fără cucuvea", iar ceilalți — "Justiție, nu corupție".

Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, se află în fața DNA pentru a-și susține șeful. Și deputatul Cătălin Rădulescu - condamnat penal cu suspendare - a venit în fața sediului, invocând conspirații cu securiști.

UPDATE 2 Un dispozitiv de aproximativ 20 de jandarmi au îndepărtat jurnaliștii din fața sediului DNA. „Dacă dumnealui o să vrea să facă declarații, va veni el la voi”, le-a spus un jandarm jurnaliștilor.

Este a doua oară când liderul PSD Liviu Dragnea beneficiază de serviciile jandarmilor și este, de altfel, singurul caz în care un suspect are parte de protecția jandarmilor.

UPDATE 1 Liviu Dragnea a declarat la Camera Deputaților că se va prezenta marți la DNA. „Am să merg la DNA ca să iau în primire sechestrul. Poate și pe viață”, a spus Dragnea.

***** Știrea inițială

Procurorii anticorupție vor pune sechestru pe averile suspecților din dosarul Tel Drum, inclusiv pe bunurile liderului PSD Liviu Dragnea, conform TVR.

Prin această măsură, procurorii vor să se asigure că prejudiciul, calculat la 20 de milioane de euro (fonduri europene fraudate) și 30 de milioane de lei (prejudiciu provenit din abuz în serviciu), va fi recuperat.

Procurorii DNA susțin că firma Tel Drum este controlată de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman și actualul lider al PSD. De altfel, spun procurorii, acesta ar fi liderul unei grupări infracționale organizate.

Suspecții din acest dosar, inclusiv Liviu Dragnea, vor fi citați la DNA pentru a li se aduce la cunoștință măsura sechestrului.

Averea oficială a lui Dragnea, așa cum a declarat-o în iunie 2017:

  • Un teren, un apartament și un spațiu comercial de peste 1.500 de metri pătrați, toate în Turnu Măgurele
  • Un autoturism Skoda, dar și un BMW X5 pe care susține că l-a primit cadou (donație) de la cumnată și nepoți
  • Două conturi bancare: unul de peste 3.000 de dolari și unul care conține peste 370.000 de lei
  • Creanțe în urma partajului realizat în urma divorțului de Bombonica Prodana: peste 80.000 de euro și peste 460.000 de lei
  • Venituri de aproape 77.000 de lei de la Camera Deputaților, dar și 220.000 de lei chirie pentru anul 2016 pentru un spațiu comercial.
  • Venit de 630.000 de lei în urma unei promisiuni de vânzare cumpărare a unui imobil și teren din Turnu Măgurele.