Procurorii antimafia urmează să pună sechestru pe rafinăria Petromidia din Năvădari în dosarul Rompetrol până la valoarea de trei miliarde de lei. Reprezentanți ai firmei KazMunayGas au fost citați pentru marți la sediul DIICOT.

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia până la concurența sumei de trei miliarde de lei, reprezentând prejudiciul din dosar. Mai mult, reprezentanții companiei KazMunayGas au fost chemați pentru declarații marți la sediul DIICOT în dosarul Rompetrol, au confirmat surse judiciare pentru EurActiv.

Sechestrul pe rafinaria Petromidia din Năvodari apare în dosarul ce vizează modul în care a fost privatizată rafinăria, disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat și omul de afaceri Dinu Patriciu. Acest dosar are peste 3.100 de volume.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 1998, mai multe persoane  au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfășurarea unor ample activități infracționale în vederea inducerii în eroare a autorităților române cu ocazia încheierii și derulării unor contracte de privatizare, folosirea și/sau însușirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidențierea în actele contabile ale societăților pe care le controlau a operațiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultați din activitățile infracționale și externalizarea fondurilor astfel obținute din activitățile infracționale”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Procurorii mai spun că la grupul infracțional au aderat ulterior sau l-au sprijinit și alte persoane care „prin exercitarea cu rea credință sau defectuoasă a atribuțiilor de serviciu au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost inițiat și constituit grupul infracțional respectiv dispariția creanțelor statului din evidența contabilității publice(creanța Libia și Turkmenistan)”.

Magistrații vorbesc și despre delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităților de prelucrare, respectiv „vânzare a produselor finite și a produselor derivate purtătoare de acciză, neplata cu rea credință a obligațiilor fiscale în întregime sau în parte prin  nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor către bugetul de stat sub diferite forme, însușirea, traficarea  și/sau  folosirea în interesul personal al membrilor grupului infracțiomal sau al entităților juridice ce au făcut/fac parte din grupul ROMPETROL a acestor sume de bani”.

Aceste activități ar fi culminat, conform DIICOT, cu inițierea, promovarea și adoptarea odonanței de urgență 118/2003 prin care obligațiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le înregistra în septembrie 2003, în valoare de 21.776.998.718.567 lei vechi, aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus instituirea sechestrului asigurător, în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracțiuni și a confiscării speciale, până la concurența sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD și 34.941.924 EURO asupra bunurilor mobile și imobile aparținând unui număr de 4 suspecți cât și asupra bunurilor mobile și imobile aparținând  KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV (fostă THE ROMPETROL GROUP NV), SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA (fostă SC ROMPETROL SA) și SC ROMPETROL RAFINARE SA în calitate de părți responsabile civilmente”, se mai precizează în comunicatul procurorilor anti mafia.

Istoricul privatizării și al vânzărilor de acțiuni 

În 2001, pachetul majoritar de acțiuni de la rafinăria Petromidia Dinu Patriciu a cumpărat de la FPS, iar în anul 2003 Guvernul Năstase a adoptat o ordonanță de urgență prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanța în valoare de 600 de milioane de dolari au fost transformate în obligațiuni subscrise de către stat.

Șase ani mai târziu, Rompetrol Group a fost vândut de Dinu Patriciu companiei kazahe KazMunaiGaz, pentru 2,7 miliarde euro

În urmă cu doar câteva zile, compania chineză CEFC a anunțat achiziția a 51% din acțiunile KMGI (fostul Rompetrol Group).