Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a trimis luni la ÎCCJ o adresă prin care anunţă că retrage apelul în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care sunt judecaţi Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Tudor Chiuariu.

Asociaţia "Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" cere explicaţii pentru această decizie, susţinând că SIIJ nu cunoaşte dosarul.

"Având în vedere informațiile publice cu privire la retragerea de către SIIJ a apelului declarat de Direcția Națională Anticorupție, structură care a efectuat urmărirea penală și a participat la judecarea cauzei, în dosarul de corupție care îl vizează, între alții, pe Viorel Hrebenciuc, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor solicită domnului procuror șef al SIIJ, Gheorghe Stan, să comunice public următoarele informații, având în vedere practica neobișnuită a acestei structuri de parchet în ceea ce privește exercitarea căilor de atac și faptul că din datele existente nu rezultă că SIIJ a avut acces la dosarul cauzei", se arată în comunicatul AMASP.


***

Adresa este semnată de procurorul şef al SIIJ, Gheorghe Stan, numit recent judecător la Curtea Constituţională.

Informaţia a fost confirmată pentru Agerpres de unul dintre avocaţii din dosar.

Ancheta a fost realizată de către DNA, care a obţinut în primă instanţă condamnarea unor inculpaţi, printre care Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.

DNA a atacat decizia şi a trimis la Instanţa supremă motivele de apel, însă, între timp, a fost înfiinţată SIIJ, care a preluat toate dosarele în care sunt implicaţi magistraţi (judecători şi procurori). În această categorie intră şi dosarul retrocedărilor, unde inculpaţi sunt doi judecători - Lorand Andras Ordog şi Anca Roxana Adam.

În urma retragerii apelului SIIJ, procesul nu va mai continua faţă de inculpaţii achitaţi în primă instanţă, printre care fostul ministru Tudor Chiuariu şi Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva), însă rămân de judecat apelurile declarate de persoanele condamnate, precizează Agerpres.

Pe 9 mai, în dosarul retrocedărilor ilegale a 43.000 de hectare de pădure, ÎCCJ a decis în primă instanţă mai multe condamnări. 

Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei, și-au recunoscut faptele, dar DNA a cerut pedepse maxime. 

Fostul lider PSD a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc - doi ani de închisoare cu suspendare.

Fostul deputat Ioan Adam a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă.

Prințul Gheorghe Paltin-Sturdza a fost condamnat și el la 3 ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență.

Tudor Chiuariu a fost, în schimb, achitat. El era judecat pentru constituirea unui grup infracțional organizat,trafic de influență și spălarea banilor.

Judecătorul Lordand Ordog a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Magistratul a fost achitat pentru abuz în serviciu.