Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă consternarea față de modalitatea în care chestiuni esențiale referitoare la statutul judecătorilor par a fi tratate la nivelul autorității executive.

Judecătorii din CSM reclamă faptul că nu există un dialog interinstituțional absolut firesc, care duce la consecințe dezastruoase asupra funcționării serviciului public al justiției și care se confruntă deja cu serioase dificultăți din perspectiva insuficienței resurselor umane.

De altfel, redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor este de neînțeles, în contextul recentei adoptări de către Parlamentul României a Legilor justiției, mai spun judecătorii într-un comunicat transmis vineri presei.

Secția pentru judecători reiterează solicitarea ca orice modificări legislative în ceea ce privește statutul judecătorilor să fie în acord cu principiul fundamental al independenței justiției, inclusiv în componenta independenței financiare a judecătorilor.

"În același timp, o eventuală intervenție normativă în acest domeniu trebuie să fie realizată cu echilibru și precauție, cu respectarea cerințelor firești de predictibilitate a legii, astfel încât să fie evitată destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său și afectarea fără precedent a dreptului cetățeanului de acces la justiție.

Dat fiind rolul acestui organism în gestionarea aspectelor fundamentale ale sistemului judiciar, Secția pentru judecători apreciază că este absolut necesară exprimarea unei poziții clare și fără echivoc a Consiliului de Management Strategic cu privire la problematica reglementării pensiilor de serviciu ale judecătorilor, astfel încât să nu se aducă atingere însăși substanței drepturilor acestora", transmit judecătorii din CSM.