Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii consideră că ministrul a afectat independența Justiției prin declarațiile sale privind existența represiunii nedrepte a inculpaților, în contextul în care întocmește liste negre cu procurori.

Tudorel Toader a fost sancționat pentru a doua oară pentru declarațiile făcute la adresa procurorilor. De data aceasta hotărârea aparține Secției pentru procurori din cadrul CSM. Anterior, plenul CSM a constatat că ministrul Justiției a încălcat independența Justiției, tot pentru declarații.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de afirmațiile ministrului justiției privind existența represiunii nedrepte în cazurile în care a fost luată măsura arestării preventive, dar ulterior a fost dispusă soluția achitării, în contextul anunțului privind intenția de a dispune întocmirea unei evidențe a cazurilor de acest gen, cu nominalizarea procurorilor care au efectuat ancheta.

Manifestându-și preocuparea pentru îndeplinirea rolului constituțional al Consiliului de garant al independenței justiției, Secția pentru procurori semnalează potențialul acestor afirmații de a afecta independența procurorilor în ce privește adoptarea soluțiilor procesuale.

Subliniem că sarcina identificării faptelor prevăzute și pedepsite de legea penală, cercetării și tragerii la răspundere a autorilor aparține organelor de urmărire penală, iar interpretarea și aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situației de fapt, aprecierea asupra probelor, susținerilor și cererilor formulate, constituie atributul instanțelor de judecată”, se arată în comunicatul Secției pentru procurori din cadrul CSM.

Tudorel Toader anunțase că vrea să facă liste cu procurorii care au achitări sau care au propus arestarea unor inculpați care au fost ulterior achitați de judecători.

„Probabil că va veni vremea în care să vedem o evidență riguroasă a celor care au fost anchetați, arestați, deținuți eventual și ulterior achitați, necondamnați. Să știm și noi un tablou al românilor care au suferit pe nedrept. Nu știu dacă vom realiza sau nu, dar poate nu ar fi lipsit de interes să știm și faptul că X a fost ținut în anchetă trei ani de zile, eventual trimis în judecată, eventual arestat, de către procurorul Y”, a declarat marți ministrul Tudorel Toader.

Amintim că și în luna decembrie 2017, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis sesizarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, referitoare la declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, despre dosarul „Belina” și a stabilit că afirmațiile acestuia au afectat independența sistemului judiciar.