Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii consideră că ministrul a afectat independența Justiției prin declarațiile sale privind existenţa represiunii nedrepte a inculpaților, în contextul în care întocmește liste negre cu procurori.

Tudorel Toader a fost sancționat pentru a doua oară pentru declarațiile făcute la adresa procurorilor. De data aceasta hotărârea aparține Secției pentru procurori din cadrul CSM. Anterior, plenul CSM a constatat că ministrul Justiției a încălcat independența Justiției, tot pentru declarații.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de afirmaţiile ministrului justiţiei privind existenţa represiunii nedrepte în cazurile în care a fost luată măsura arestării preventive, dar ulterior a fost dispusă soluţia achitării, în contextul anunţului privind intenţia de a dispune întocmirea unei evidenţe a cazurilor de acest gen, cu nominalizarea procurorilor care au efectuat ancheta.

Manifestându-şi preocuparea pentru îndeplinirea rolului constituţional al Consiliului de garant al independenţei justiţiei, Secţia pentru procurori semnalează potenţialul acestor afirmaţii de a afecta independenţa procurorilor în ce priveşte adoptarea soluţiilor procesuale.

Subliniem că sarcina identificării faptelor prevăzute şi pedepsite de legea penală, cercetării şi tragerii la răspundere a autorilor aparţine organelor de urmărire penală, iar interpretarea şi aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situaţiei de fapt, aprecierea asupra probelor, susţinerilor şi cererilor formulate, constituie atributul instanţelor de judecată”, se arată în comunicatul Secției pentru procurori din cadrul CSM.

Tudorel Toader anunțase că vrea să facă liste cu procurorii care au achitări sau care au propus arestarea unor inculpați care au fost ulterior achitați de judecători.

„Probabil că va veni vremea în care să vedem o evidenţă riguroasă a celor care au fost anchetaţi, arestaţi, deţinuţi eventual şi ulterior achitaţi, necondamnaţi. Să ştim şi noi un tablou al românilor care au suferit pe nedrept. Nu ştiu dacă vom realiza sau nu, dar poate nu ar fi lipsit de interes să ştim şi faptul că X a fost ţinut în anchetă trei ani de zile, eventual trimis în judecată, eventual arestat, de către procurorul Y”, a declarat marți ministrul Tudorel Toader.

Amintim că și în luna decembrie 2017, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis sesizarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, referitoare la declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, despre dosarul „Belina” şi a stabilit că afirmaţiile acestuia au afectat independenţa sistemului judiciar.