Proiectul privind desființarea Secției Speciale a fost trimis la Guvern, a anunțat, vineri dimineață, ministrul Justiției - Stelian Ion.

"În această dimineață (vineri - n.r.) am semnat și am trimis către Guvern propunerea de proiect pentru desființarea SIIJ. Ieri a fost o ședință lungă la CSM în care s-a dezbătut acest subiect și s-a dat un aviz negativ. Avizul este consultativ și am decis în urma analizei să trimit acest proiect de desființare a SIIJ", a anunțat Stelian Ion.

El a spus că argumentele din dezbaterea CSM de joi pot fi luate în calcul, dar în alt context.

"Pentru mine, avizul reprezintă o dezamăgire și nu am fost niciodată optuz la idei de garanție a independenței magistraților, dar ele nu s-au concretizat, pentru că nu s-a găsit o formă constituțională. Din partea CSM nu au venit propuneri, în afară de acele imunități suplimentare pe care le-am eliminat", a spus ministrul.

Astfel, ministrul explică faptul că propunerile pentru întărirea independenței magistraților pot fi făcute în Parlament, dar nu au ce căuta în proiectul inițial de modificare a Legilor Justiției care pleacă de la Minister.

"Voi face discuțiile despre propunerile de garanții pentru magistrați ,pentru că ele nu au ajuns la niciun rezultat. Au fost propuneri concrete, le-am discutat, dar nu pot fi făcute publice acum", a adăugat Ion.

Ministrul a precizat că desființarea Secției Speciale face parte din programul de guvernare al Coaliției și reprezintă o "normalizare".

Stelian Ion a mai precizat că 17 milioane de lei a a cheltuit SIIJ de la înființarea, adăugând că instituția a avut timp să demonstreze contrariul criticilor privind ineficiența ei, dar nu a făcut-o.

Stelian Ion a mai declarat că nu are de gând să demisioneze în urma ședinței tensionate din CSM.

Acesta a ținut să puncteze și că scopul Secției Speciale a fost de a pune presiune pe magistrații care au criticat modificările Legilor justiției.