Secția de anchetare a magistraților a anunțat vineri, în mod oficial, începererea urmăririi penale împotriva Laurei Codruța Kovesi, într-un al doilea dosar, acuzând-o constituire de grup infracțional și complicitate la represiune nedreaptă.

Pe durata exercitării mandatului de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție, în perioada 2015-2016, Laura Codruța Kovesi ar fi coordonat, prin ordine si dispoziții date, "grupul infracțional inițiat de doi procurori și un ofițer de poliție judiciară, la care au aderat alți trei procurori și un alt ofițer de poliție judiciară, iar aceștia ar fi acționat, în mod coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals", a transmis Secția specială, după ce joi a citat-o pe fosta șefă a DNA într-o dosar, dar i-a adus la cunoștință că i s-a deschis un nou dosar.

"Ordinele și dispozițiile avute în vedere constau într-o circulară prin care a admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât si în aceea de martor cu identitate reală, precum si într-un ordin, privind adoptarea unor practici unitare în administrarea probelor audio/video la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, ordin prin care ar fi fost încălcate dispozițiile art. 143 alin. 2 si 4 Cod procedură penală, întrucât s-a dispus transmiterea către instanțele de judecată numai a suporturilor care conțin convorbirile relevante în cauză", potrivit comunicatului.

Totodată, prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Structura Centrală, Kovesi "l-ar fi determinat pe un procuror șef secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic și să dispună, astfel, trimiterea în judecată a cinci persoane, despre care un număr de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată".

Acest dosar îi vizează pe procurorii de la DNA Ploiești Mircea Negulescu și Lucian Onea, cercetați sub control judiciar.