Reprezentanți ai unor asociații profesionale ale procurorilor au adus, joi, în cadrul dezbaterilor de la CSM, acuzații grave cu privire la activitatea Secției speciale pe anul 2020, pe care au catalogat-o ca fiind "rușinoasă", transmite Agerpres.

UPDATE

După 7 ore de dezbateri, CSM a dat aviz negativ.

Acesta este consultativ.

+++

Aceștia au mai spus că Secția are o rată de achitare a dosarelor trimise în instanțe deja de 66%, în condițiile în care are resurse și cheltuieli enorme.

Astfel, procurorul militar Bogdan Pârlog de la Asociația "Inițiativa pentru Justiție" a spus că, în anul 2019, Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) a trimis trei dosare în instanțe, din care în două s-au dispus achitări și sunt șanse ca și al treilea să se finalizeze cu acceași soluție, existând posibilitatea ca SIIJ să reușească "performanța" de a avea o rată de "100% achitări" în cauzele trimise în judecată.

"În ceea ce privește raportul de activitate al SIIJ, constatăm că s-au menținut constanți. Dacă ne uităm și la anul precedent, vorbim de trei trimiteri în judecată pe niște infracțiuni care de obicei sunt instrumentate de către parchetele de pe lângă judecătorii. Din trei rechizitorii cu care a fost sesizată instanța de judecată, deja în două dintre ele a rămas definitivă soluția de achitare. Ceea ce înseamnă deja că au 66% rată de achitare în acest moment, la care, probabil, sunt șanse mari să se adauge și cea de-a treia achitare, astfel încât să reușească performanța de 100%", a spus Bogdan Pârlog.

Procurorul a adăugat că, în anul 2020, SIIJ a "produs" doar două rechizitorii trimise în instanțe, care privesc aceeași persoană, respectiv pe procurorul Mircea Negulescu, în condițiile în care în cadrul Secției respective lucrează șapte procurori și 20-30 de polițiști.

"Pe anul precedent, constatăm că pe niște resurse până la urmă comparate cu o structură centrală a unei direcții, cu cheltuieli enorme, cu aducerea unor forțe de poliție, care în cele mai multe cazuri treaba o făceau organele de poliție, este o falsă părere când discutăm de doar șapte procurori. Să ne uităm și la cei 20 sau 30 de polițiști care sunt detașați acolo, veniți pe venituri enorme și care de fapt desfășoară activitatea. Cu aceste investiții din partea statului, s-a ajuns ca pe anul 2020 să se producă două rechizitorii, iar dacă ne uităm la acele două rechizitorii vom constata că îl privesc pe același procuror Negulescu, care privesc o presupusă acțiune a lui, prin care a fost determinat același denunțător în ambele dosare (...). Orice parchet normal ar fi reunit cele două cauze și am fi avut până la urmă într-un an de zile un singur rechizitoriu. Dacă pentru așa ceva statul își permite să risipească atâtea resurse de care este nevoie vitală în cu totul alte zone ale Ministerului Public pentru a fi trimis Mircea Negulescu în judecată, avem o problemă până la urmă. Dacă această persoană dispare? Ca orice ființă umană este muritor. Ce se va întâmpla după dispariția domnului Negulescu? Care va fi obiectul de activitate în materie de rechizitorii a acestei minunate secții? Raportul de activitate arată încă o dată inutilitatea existenței acestei secții și calitatea extraordinar de slabă a activității persoanelor care ocupă această secție", a declarat Bogdan Pârlog.

De asemenea, procurorul Claudiu Sandu de la Asociația "Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" a spus că activitatea SIIJ pe anul 2020 poate fi catalogată ca fiind "rușinoasă"."Din punctul nostru de vedere, ca asociație, activitatea SIIJ este, am putea spune, rușinoasă. Rezultatele pe anul 2020 arată ineficiența unei asemenea structuri", a afirmat Claudiu Sandu.

După acuzațiile aduse de cei doi procurori, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a propus amânarea dezbaterilor privind discutarea raportului de activitate a SIIJ, pentru a da posibilitatea conducerii acestei Secții să participe la ședință și să ofere explicații, însă propunerea sa a fost respinsă, astfel încât discuțiile continuă în Plenul CSM.