Sediul UNPR a fost percheziționat de procurorii DNA la finalul anului trecut într-un dosar ce privește cheltuirea unor sume de bani. Unul dintre liderii partidului susține că nu au fost percheziții, dar este contrazis de oficialii DNA.

„Procurorii DNA au percheziționat sediul UNPR pe 11 decembrie 2015, ocazie cu care au ridicat mai multe documente financiare”, a declarat, vineri, pentru EurActiv.ro, Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al Direcției Naționale Anticorupție.

Reprezentanta instituției nu a putut da detalii despre natura documentelor ridicate și nici despre aspectele care interesează în mod special procurorii în acest dosar.

„Dosarul este într-o fază incipientă și, până în prezent, nu a fost fost formulate acuzații la adres unor persoane fizice sau juridice”, a mai spus Livia Săplăcan.

Unul dintre liderii UNPR, Eugen Nicolicea, a declarat pentru EvZ.ro, referitor la acțiunea procurorilor din 11 decembrie 2015, că nu a fost vorba despre o percheziție. Afirmația lui Nicolicea este contrazisă explicit de oficialul DNA. „A fost o percheziție în sensul juridic al cuvântului, făcută cu autorizație din partea unei instanțe”.

Reprezentanta DNA a mai precizat că, din rațiuni ce țin de strategia de anchetă, informații privind percheziția nu au putut fi făcute publice la acel moment, ci abia la mai bine de o lună după ce descinderea a avut loc, atunci când DNA a răspuns unei solicitări oficiale din partea unui jurnalist.

În spațiul public au apărut informații că procurorii ar urmări modul în care au fost cheltuite unele sume de bani strânse pentru ajutorarea sinistraților din cauza inundațiilor din 2010. Agenția națională de știri Agerpres susține că DNA verifică faptul că au fost făcute campanii de strângere de fonduri pentru sinistrați însă există suspiciuni că acestea ar fi fost cheltuite pentru partid.

Contactat de EurActiv.ro, Eugen Nicolicea a confirmat că procurorii DNA au fost interesați de modul în care au fost cheltuiți banii din Fondul „Solidaritatea”.

Potrivit acestuia, banii adunați în fondul „Solidaritatea” de la membrii și simpatizanții UNPR cu scopul de a-i ajuta pe cei afectați de criza economică au fost transferați Ministerului de Finanțe și ar fi fost folosiți de acesta pentru sprijinirea celor afectați de inundații.

Nicolicea a ținut să precizeze că reprezentanții UNPR au colaborat cu anchetatorii și le-au furnizat toate documentele cerute, astfel încât „percheziția nu a mai avut loc pentru că nu a mai fost necesară”.

„Puteți consulta procesul-verbal încheiat de procurori, în care se consemnează clar că au primit tot ce au cerut”, a spus Nicolicea.