Oana Sivache, director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), este cercetată pentru luare de mită, anunță DNA. Totodată, managerul Spitalului Colțea, Bogdan Furtună, este cercetat pentru dare de mită.

UPDATE

Oana Sivache, a declarat miercuri, la ieșirea din sediul DNA, că nu a luat sau cerut niciodată șpagă.

„Toate numirile de manageri de fapt au fost prelungiri. Nu s-a schimbat niciun manager, numirea este făcută de către Primăria Generală, noi am respectat legislația și procedura, mai departe să stabilească organele de cercetare penală”, a declarat ea.

Întrebată de jurnaliști dacă regretă că l-a denunțat la DNA pe Cristian Plută, fostul director-adjunct al ASSMB, și că a ajutat la inculparea acestuia, Sivache a răspuns: „Nu. Ar trebui să îmi fie frică, știu, mafia nu iartă, probabil o să ajung un fel de Navalnîi al Bucureștiului, dar asta este, mergem înainte, nu îmi este teamă".

Ea a mai spus că există o mafie în spitalele bucureștene.

"Toată lumea știa, nu s-a întâmplat anul trecut. Toți știau, dar iată că nimeni nu are curaj, și dacă are curaj, se întâmplă să se facă alte denunțuri și durează până când o să se stabilească dacă ele sunt justificate sau nu”.

*****

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu 27 martie 2024, față de Oana Sivache, la data faptei director general/director general adjunct al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și față de Ioan Bogdan Furtună, manager interimar la Spitalul Clinic Colțea din București, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că există date și probe care arată că, în perioada 1 iulie 2023 - 27 februarie 2024, Oana Sivache ar fi primit de la Ioan-Bogdan Furtună "foloase necuvenite ce ar fi constat în achitarea contravalorii chiriei lunare și a facturilor de utilități, în cuantum de 39.295 lei, pentru un imobil din București pe care șefa ASSMB l-ar fi ocupat împreună cu familia".

În schimbul obținerii acelor foloase, Sivache ar fi făcut demersuri pentru ca Furtună să fie numit manager interimar al Spitalului Clinic Colțea, începând cu 4 noiembrie 2022.

Celor doi li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

- să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanța de judecată),

- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,

- să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit faptele.

Inculpaților Oana Sivache și Ioan-Bogdan Furtună li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.