Preşedintele CSM, Lia Savonea, a anunţat că a primit vineri modificările la OUG 7 de la Ministerul Justiţiei, acestea aducând clarificări substanțiale pe zonele care au generat stare de îngrijorare și conflict.

"Se propune revenirea la forma anterioară a articolului 54 din legea 303/2004, respectiv procurorii de rang înalt vor fi numiţi numai de procurori şi cu avizul Secţiei de procurori, nu cu avizul plenului...De asemenea, se propune abrogarea art 57, alineat 7, indice 1, care interzicea delegarea în funcţii de vârf de la nivelul parchetelor. ... Se abrogă un text care era tranzitoriu în privinţa funcţiilor de conducere de nivel înalt la nivelul parchetelor”, a declarat preşedintele CSM, judecătorul Lia Savonea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Proiectul de Ordonanţă a fost transmis instanţelor şi parchetelor pentru puncte de vedere, iar plenul CSM urmează să dea, săptămâna viitoare, un aviz favorabil sau negativ.

Rămâne însă una dintre prevederile controversate, cea prin care Secţia de anchetare a magistraţilor e scoasă din subordinea Parchetului General.

Ministrul Justiţiei s-a întâlnit vineri cu premierul Viorica Dăncilă şi cu procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii pentru a discuta despre OUG 7.

Președintele secției pentru procurori din CSM, Nicolae Solomon, a precizat că i s-a comunicat lui Tudorel Toader faptul căîngrijorările sistemului judiciar sunt "mult mai largi decât cele cuprinse în Ordonanţa 7".