Președintele CSM, Lia Savonea, a anunțat că a primit vineri modificările la OUG 7 de la Ministerul Justiției, acestea aducând clarificări substanțiale pe zonele care au generat stare de îngrijorare și conflict.

"Se propune revenirea la forma anterioară a articolului 54 din legea 303/2004, respectiv procurorii de rang înalt vor fi numiți numai de procurori și cu avizul Secției de procurori, nu cu avizul plenului...De asemenea, se propune abrogarea art 57, alineat 7, indice 1, care interzicea delegarea în funcții de vârf de la nivelul parchetelor. ... Se abrogă un text care era tranzitoriu în privința funcțiilor de conducere de nivel înalt la nivelul parchetelor”, a declarat președintele CSM, judecătorul Lia Savonea, în cadrul unei conferințe de presă.

Proiectul de Ordonanță a fost transmis instanțelor și parchetelor pentru puncte de vedere, iar plenul CSM urmează să dea, săptămâna viitoare, un aviz favorabil sau negativ.

Rămâne însă una dintre prevederile controversate, cea prin care Secția de anchetare a magistraților e scoasă din subordinea Parchetului General.

Ministrul Justiției s-a întâlnit vineri cu premierul Viorica Dăncilă și cu procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii pentru a discuta despre OUG 7.

Președintele secției pentru procurori din CSM, Nicolae Solomon, a precizat că i s-a comunicat lui Tudorel Toader faptul căîngrijorările sistemului judiciar sunt "mult mai largi decât cele cuprinse în Ordonanța 7".