Patru cetățeni israelieni cu legături cu o companie condusă până de curând de un fost director Mossad sunt cercetați de DIICOT pentru o tentativă de compromitere a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, scriu jurnaliștii de la RISE Project.

Doi dintre suspecți, Dan Zorella și Avi Yanus, foști ofițeri de informații, sunt co-fondatori și directori executivi ai firmei israeliene de investigații private Black Cube, companie al cărei președinte onorific a fost, până de curând, Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011.

Potrivit procurorilor, aceștia, împreună cu mai mulți angajați ai companiei Black Cube, printre care Ron Weiner și David Geclowicz, "au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenințător (…) precum și atacuri de tip phishing (înșelătorii electronice – n.n.) în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii conturilor de poștă electronică, activițăți urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținututului acestuia”.

În acest caz, ținta era șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, scriu cei de la RISE Project, care publică și o hotărâre judecătorească prin care Geclowicz este arestat.

”Mobilul întregii activități infracționale a grupării a constat în încercarea de compromitere a imaginii procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, prin încercarea de a găsi activități de corupție”, se arată în mandatul de arestare în lipsă emis de judecătorii români și prezentat de RISE Project.

Weiner și Geclowicz și-au derulat acțiunile din teren pe parcursul lunii martie și, în acest timp, au spart trei dintre conturile de email ale apropiaților lui Kovesi.

Contactat de RISE Project, procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că cercetările sunt în faza preliminară.

„La momentul acesta e clasificată toată verificarea. Este doar investigație, nu o cercetare penală ca atare. E destul de dificil să vă dau date din această cauză”, a declarat Horodniceanu, citat de jurnaliștii de la RISE Project.

Șeful DIICOT a adăugat că anchetatorii din subordinea sa nu știu încă cine este beneficiarul activităților de spionaj, adică cine a angajat firma israeliană Black Cube pentru filajul și intimidarea Codruței Kovesi.

Cu sucrusale în Londra și Paris, Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către cei doi foști ofițeri de informații israelieni, Dan Zorella și Avi Yanus. Compania oferă servicii juridice și de intelligence. Și-a câștigat renumele reprezentând în instanță afaceriști acuzați de infracțiuni economice, iar The Wall Street Journal nota în 2015 că angajații firmei au fost implicați în operațiuni private de contraspionaj cibernetic, infiltrându-se în rețele de hackeri.

Meir Dagan, fostul șef al Mossad între anii 2002 și 2011, a fost președintele de onoare al firmei până acum două săptămâni, când a murit (17 martie 2016).

În companie activează mai mulți foști ofițeri de spionaj și contraspionaj din Israel, mai scriu jurnaliștii RISE Project.