Șeful Cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache, îl contrazice pe șeful statului și afirmă că CSAT nu are cu adevărat capacitatea de a verifica posibilele relații cu serviciile ale fiecăruia dintre cei 23.000 de magistrați români.

„Dacă mă întrebați pe mine este un pic complicat și nu văd aici foarte bine rolul CSAT și poate, într-o zi, această prevedere ar trebui regândită pentru că CSAT nu are instrumente la dispoziție pentru a verifica 23.000 de magistrați”, a spus Mihalache, marți, la o dezbatere în Parlament.

Declarația șefului Cancelariei prezidențiale vine la doar o zi după ce Președinția a anunțat, printr-un comunicat de presă, că CSAT a cerut instituțiilor statului să verifice dacă există magistrați care sunt și ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete, iar instituția a răspuns că nu s-au găsit astfel de cazuri.

Anunțul președinției a fost primit cu scepticism de reprezentanți ai magistraților, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, prin vocea președintelui Dana Gârbovan, anunțând chiar intenția de a da în judecată Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) în urma acestui demers.

„(CSAT, n.r.) poate să ia acele declarații pe propria răspundere și să le trimită instituțiilor, instituțiile răspund. Răspunsul instituțiilor acesta a fost: nu există capacități proprii ale CSAT de a umbla după ofițerii acoperiți. (...) Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost răspunsul instituțiilor statului”, a nuanțat Mihalache.