Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul președintelui Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica.

Potrivit ANI, există indicii că acesta a săvârșit infracțiunile de conflict de interese, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în declarații.

Concret, în exercitarea funcției de primar al comunei Dudeștii Noi (mandatul 2016 – 2020), a participat la luarea unor decizii ce au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 lei unei entități în cadrul cărui Consiliu deținea calitatea de membru și, totodată, a emis pentru aceasta o autorizație de construcție. Mai mult, Nica a încheiat un contract civil în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 Lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi încheiase 15 contracte prin achiziție directă. Totodată, în calitate de primar a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoană fizică.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul și cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, întrucât, în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022 a declarat deținerea unei calități din care demisionase. Totodată, persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de avere depuse în anul 2020, venituri în cuantum de 4.636 Lei obținute în anul 2019 de la o întreprindere individuală.

+++

La câteva ore după anunțul ANI, Alin Nica a declarat că pentru el nu e nimic neobișnuit, deoarece sunt ”o grămadă” de persoane care vor să sesizeze ce li se pare nelegal și că s-a mai confruntat cu astfel de probleme și când a fost primar al comuei Dudeștii Noi.

”Nu e nimic neobișnuit față de prin ceea ce am trecut cât am fost primar, sunt o grămadă de persoane care vor să sesizeze anumite aspecte care li se par nelegale și în acest caz totul a pornit de la o sesizare a unui cetățean care a crezut că ceea ce am făcut ca primar nu este legal. ANI, așa cum ați văzut, și-a declinat competența fiindcă sunt sesizate aspecte ce țin de natură penală și a sesizat practic Agenția, Parchetul de pe lângă ICCJ cu privire la anumite aspecte ce ar putea să nască suspiciuni de nelegalitate”, a declarat Alin Nica, citat de News.ro.

Liberalul a precizat că a dat explicații la ANI despre toate cele sesizate și că, în principal, este vorba despre unele hotărâri ale Consiliului Local Dudeștii Noi inițiate pentru construirea unei biserici.

”Eu am fost chemat la ANI și am dat explicații cu privire la toate lucrurile semnalate. În principal este vorba despre niște HCL pe care le-am inițiat cu privire la construirea  unei noi biserici în Dudeștii Noi și eu fiind și membru în Consiliul Parohial, ANI a considerat că ar putea fi suspiciuni de favorizare a unei persoane. Să fim serioși, titusi, e vorba de o instituție cu un puternic impact public, e vorba de Biserica Ortodoxă, iar eu că sunt ortodox m-aș află într-un conflict de interese aprobând sau inițiind un demers care generează beneficii pentru Biserica Ortodoxă Română, în speță construirea unei biserici. Am crezut că am clarificat aceste aspecte, nu e niciun aspect de natură penală în a da bani de la primărie către o biserica, este legea privind cultele în care este permis că autoritățile locale să sprijine construirea de lăcășe de cult. Faptul că eu am fost membru în consiliul parohial până pe la mijlocul șlui 2020 nu impietează sub niciun fel capacității mele de a fi obiectiv pentru că eu am sprijinit, în calitatea de primar, toate bisericile de pe rază administrativ-teritorială a comunei Dudeștii Noi, indiferent de confesiune”, a subliniat Nica.

Acesta s-a referit și la un contract de prestări servicii.

”Un alt aspect semnalat a fost acela al existenței unui contract de prestări servicii, în calitatea mea de lector cu o firma cu care anterior primăria a avut mai multe contracte de prestări de servicii pentru cursuri de formare profesională pentru angajații primăriei sau de participare a reprezentanților comunei la lucrările Adunării Generale a Asociației Comunelor din România, firma aceasta organizând aceste servicii, iar reprezentanții comunelor care participau la aceste adunări trebuiau să achiziționeze aceste servicii. Cu această firmă, eu fiind în comisia care a elaborat codul administrativ, am fost solicitat să țin două sau trei cursuri, eu să fiu lector, să explic care sunt noile modificări. Evident că am fost remunerat  pentru cursuri, cred că a fost vorba de vreo 6.000 de lei. Dar încă o dată, conform legii 161 din 2003 privind integritatea în funcțiile publice, activitățile cu caracter didactic și formare profesională sunt permise. Aceste lucruri au fost preluate și în codul administrativ adoptat în 2019. De aceea, nu văd care ar fi conflictul de interese sau vreo faptă de natură penală. Mai mult decât atât, eu mi-am delegat calitatea de ordonator principal de credite către administratorul public încă din 2013 și nu am semnat nici măcar un contract cu această firmă sau vreun act legat de această firmă, nici înainte și legea spune clar că nu ai voie după ce ai tu un angajament sau un contract față de o terță persoană să închei la primarue un astfel de contract, iar la noi lucrurile au fost exact invers”, a spus liderul CJ Timiș.

De asemenea, Alin Nica a spus că are încredere că instituțiile statului își vor face datoria și vor clarifica toate aspectele.

”Nu am nimic de ascuns și sunt convins că am respectat toate prevederile și rigorile legii. Mi se pare absurd că pentru o chestiune ce ține de credința personală a fiecărei persoane să ajungă să fie sesizat Parchetul fiindcă ai dat bani pentru construcția unei biserici. Fiecare cred că nu se poate rupe de credință personală atunci când e pus să ia o decizie. Ar însemna că toți ortodocșii nu ar mai trebui să aprobe fonduri pentru biserici sau toți baptiștii pentru bidericile baptiste. Aici cred că s-a mers un pic prea departe, dar sunt convins că instituțiile vor clarifica acest aspect”, a mai adăugat Alin Nica.

Liderul CJ Timiș a mai afirmat că sesizarea a fost făcută de un cetățean, în urmă cu doi ani.