Procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a declarat luni, la bilanțului anual al Direcției de activitate pe 2023, că rămân "inacceptabil de mari" costurile corupției pentru România.

"Ne bucură și ne onorează interesul pe care îl manifestă societatea pentru activitatea DNA. Pe de altă parte, acest interes arată și faptul că tema corupției este încă în prim plan datorită impactului pe care acest fenomen îl are asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Din păcate, costurile corupției rămân inacceptabil de mari pentru societatea românească", a spus Voineag.

El a mai explicat că, dacă ar fi să aleagă un singur cuvânt care să sintetizeze activitatea DNA din ultimul an, acesta ar fi „încredere”.

"Mă refer atât la <încrederea> celor care lucrează în cadrul instituției, încredere care se vede în „curajul” redescoperit de a investiga cazuri de mare corupție, cât și la <încrederea> cetățenilor de a veni cu sesizări către noi. Mă refer inclusiv la <încrederea> partenerilor noștri instituționali, de care ne-am bucurat și pe parcursul acestui an intens și care este pe deplin probată de prezența domniilor voastre astăzi la acest eveniment, în calitate de reprezentanți ai acestor instituții. Această încredere ne responsabilizează și ne obligă să continuăm eforturile noastre de a ne îndeplini la standarde înalte de calitate misiunea dificilă care ne revine, indiferent de context și de provocări", a adăugat acesta.

Voineag a afirmat și că  Direcția și-a dorit consolidarea instituțională prin creșterea resursei umane, astfel că au fost încadrați 29 noi procurori, fără a lua în considerare ultima procedură prin care au fost validați alți 23 de noi procurori, la începutul acestui an.

De asemenea, în 2023 au fost trimiși în judecată 651 de inculpați și. a crescut numărul inculpaților trimiși în judecată față de care s-au fost luate măsuri preventive privative de libertate (43 inculpați în anul 2023, față de 22 inculpați în anul 2022), creșterea fiind de 95,45%.

Din punct de vedere al asigurării efectului descurajant prin recuperarea produsului infracțional, în anul 2023, DNA a înregistrat o creștere de peste 450% cu privire la efectivitatea sechestrelor pe bunuri individualizate.

Șeful DNA a vorbit și despre creșterea eficienței instituției prin numărul de dosare soluționate - 2259 anul trecut, față de 2087 în anul 2022.

Totodată, polițiștii din cadrul DNA au avut delegări în aproximativ 5800 dosare penale, față de aproximativ. 5000 dosare în anul 2022, iar specialiștii au întocmit cu 30% mai multe rapoarte de constatare.

Numărul perchezițiilor domiciliare a înregistrat o creștere de la 847 la 1257. 

+++

Indicele de Percepție a Corupției 2022 al Transparency International arată că 95% dintre țările incluse în clasament au făcut progrese minime sau deloc în ultimii ani în ceea ce privește lupta contra corupției. România a făcut progrese foarte mici.