Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, se laudă că în cei trei ani din primul său mandat în fruntea DNA, prin creșterea numărului de inculpați și a trimiterilor în judecată, s-au dublat de la un an la altul sumele reținute în prejudicii.

„De exemplu, anul trecut am avut 128 milioane de euro, iar anul acesta 270-280 de milioane de euro numai în dosare trimise în judecată în infracțiuni asimilate celor de corupție (fără cele de corupție directă – n.r.) cu o competență [a DNA] redusă, din ce în ce mai redusă. În decembrie, aveam în lucru dosare cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro. Deci merită să fii și este o profesie frumoasă cea de procuror. Dacă pot influența lucrurile în bine, atunci este o motivație în plus?”, a menționat Crin Bologa într-un interviu pentru PressHub care va fi publicat integral săptămâna viitoare.

Întrebat dacă are totuși ce să-și reproșeze după primul său mandat ca procuror șef al DNA, magistratul a răspuns doar că îi pare rău că nu a reușit să obțină mai multă putere pentru Direcția Națională Anticorupție.

„Îmi pot reproșa că n-am reușit să conving celelalte puteri ale statului că DNA, așa cum este organizată, merită să i se extindă competența. Căci am pierdut din competențe în mod repetat. Noi avem competență redusă acum. Ori ca să ne folosim toate forțele și pentru a proteja bugetul public, trebuie să recăpătăm sau să ni se extindă competența. În cei 3 ani n-am reușit să extindem competența DNA. Cea mai mare lipsă a noastră, în acest moment”, a răspuns Crin Bologa.

Procurorul-șef susține că a cerut mărirea jurisdicției DNA și asupra deturnării de fonduri publice naționale (pe modelul jurisdicției actuale asupra fondurilor europene) delapidării, gestiunii frauduloasă și combaterea evaziunii fiscale și a spălării banilor.