George Gavrilă, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, după ce a fost prins în timp ce primea mită pentru atribuirea unui contract, a informat, miercuri, DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând ziua de marți, a mai multor persoane: George Gavrilă, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale); Iulian-Răzvan Neagu, inspector de muncă în cadrul ITM Ilfov, pentru trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (trei acte materiale); Florentina-Alina Andrei, inspector de muncă tot în cadrul ITM Ilfov, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale); Daniel Cojocaru, inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale).

În același dosar a fost reținut și un asociat în cadrul unei societăți comerciale, pentru dare de mită, în formă continuată (trei acte materiale).

DNA informează că luni au fost efectuate percheziții domiciliare în 12 locații situate în București și în județele Ilfov și Prahova, din care patru la sediul ITM Ilfov, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

Procurorii anticorupție notează în ordonanță că, în perioada 18 mai - 13 septembrie, George Gavrilă, în calitate de șef al ITM Ilfov și ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât și pentru Iulian Răzvan Neagu (membru în comisia de recepție), astfel încât ITM Ilfov să atribuie în mod preferențial un contract de lucrări.

"În zilele de 6 octombrie, 8 noiembrie și 6 decembrie, George Gavrilă ar fi primit, împreună cu Răzvan Iulian Neagu, sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către ITM Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aprox. 43.500 euro). Luni, Gavrilă George și Neagu Iulian Răzvan au primit cea de-a treia tranșă din mita convenită, 3.000 lei, respectiv 2.000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante", arată DNA.

Tot în legătură cu respectivul contract, anchetatorii spun că la data de 2 iulie, în calitate de ordonator de credite al ITM Ilfov, Gavrilă i-ar pretins aceluiași administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare și transport a unor deșeuri de la locuința acesteia, iar la data de 8 iulie, firma respectivă ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare.

Într-un context separat, notează procurorii, Iulian Răzvan Neagu, în calitate de inspector de muncă în cadrul ITM Ilfov, la data de 14 ianuarie ar primit cu titlu de mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei, iar la 15 ianuarie 2021 ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 de măști faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu.

"Concret, în schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgență o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măști importate din China (1.700.000 măști trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea ITM (autoritate de supraveghere a pieței naționale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măștile respective nu ar fi echipamente individuale de protecție", menționează procurorii.

Containerul respectiv fusese blocat inițial de autoritățile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanța - Agigea, întrucât produsele nu îndeplineau condițiile legale necesare pentru a fi introduse pe piață.

"Pentru a debloca transportul cu măști de protecție, Daniel Cojocaru, în calitate de inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, în data de 13 ianuarie, ar pretins suma de 8.700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri , prin intermediar, suma de 20.000 lei", afirmă procurorii anticorupție.

Similar, spune DNA, Daniel Cojocaru ar mai fi pretins și la data de 17 februarie 2021, suma de 8700 dolari și ar fi primit, de la aceiași doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măști importate din China."După efectuarea unora dintre formalitățile vamale în Portul Constanța - Agigea, primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităților vamale. În acest context, ultima instituție a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măștile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea și securitatea persoanelor. Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar, pe inspectorul Iulian Răzvan Neagu care, în schimbul foloaselor anterior menționate (de 2.400 lei și a unui bax de 2.000 măști faciale), ar fi emis adresa din care reieșea că un control fizic ar mărfurilor nu mai este necesar", precizează anchetatorii.Într-un context separat, în alte trei împrejurări, procurorii spun că Iulian Răzvan Neagu ar fi pretins și primit, în mod individual sau împreună/pentru colega sa Florentina-Alina Andrei, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancțiuni ori pentru a aplica sancțiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme.

Marți, cei cinci au fost prezentați Tribunalului București, care a dispus arestarea preventivă a lui Daniel Cojocaru, Iulian Răzvan Neagu și a asociatului în cadrul unei societăți comerciale, față de George Gavrilă a dispus măsura arestului la domiciliu, iar față de Florentina-Alina Andrei a fost dispusă măsura controlului judiciar, mai informează DNA.