Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, s-a prezentat joi dimineața la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

UPDATE

Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, a fost pus sub urmărire penală de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari - au dispus efectuarea urmăririi penale față de Bogdan Enescu, colonel la data faptelor și în prezent împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (10 acte materiale) și față de Constantin Florea, general de brigadă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în prezent inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Dolj, pentru aceeași infracțiune (3 acte materiale).

În același dosar este urmărit penal și Ionuț-Cătălin Sindile, colonel în rezervă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, fost comandant al Școlii de Aplicație pentru Ofițeri ai Jandarmeriei Române "Mihai Viteazul", pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (7 acte materiale).

+++

Bogdan Enescu a fost audiat într-un dosar în care este acuzat de procurori că ar fi încasat ilegal bani pentru sute de ore suplimentare, în perioada stării de urgență.

În dosar sunt vizați și colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea.

Șeful Jandarmeriei are calitatea de suspect.

La ieșirea de la DNA, el le-a spus jurnaliștilor că e nevinovat: "Vă pot spune că îmi doresc să se facă lumină în acest caz, pentru că nu este o situație benefică, nici din punct de vedere personal, nici din punct de vedere instituțional. Voi da tot concursul, și instituția și eu personal ca să se facă lumină în acest caz. Nu am nicio intenție de a ascunde adevărul sau alte situații care pot conduce la clarificarea acestui caz".

Întrebat despre orele suplimentare, Bogdan Enescu a spus că sunt "chestiuni tehnice".

Și colonelul Ionuț Cătălin Sindile, cel care se afla la comanda Jandarmeriei Române la momentul 10 august 2018, a fost audiat joi la DNA în acest dosar, tot în calitate de suspect.

Dosarul a fost deschis de DNA în urma unei sesizări făcute de Corpul de Control al Ministerului de Interne, potrivit Digi24.ro.

În luna iulie au fost făcute verificări la Jandarmeria Română, constatându-se că șeful acestei instituții, colonelul Bogdan Enescu, dar și doi foști șefi - colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea - și-ar fi aprobat ilegal sute de ore suplimentare, în starea de urgență, și ar fi încasat încasat ilegal zeci de mii de lei.

Șeful Jandarmeriei și-ar fi aprobat ilegal 900 de ore suplimentare de muncă, prejudiciul fiind de circa 40.000 de lei. El ar fi aprobat și orele suplimentare în cazul celor doi subalterni.